naar Marker Nieuws 2024 indexpagina
Cornelis Roos opent nieuwe tentoonstelling Marker Museum
seizoenstentoonstelling 'Winter op Marken'
Voor het museum werd door Cornelis Roos een lint doorgeknipt en werd de tentoonstelling officieel geopend verklaard
 
‘Winter op Marken’ is het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Marker Museum, die afgelopen zaterdag officieel werd geopend door de voorzitter van IJsclub Marken, Cornelis Roos. In bijzijn van het bestuur van de ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’, genodigden en de vele vrijwilligers die de vereniging rijk is. Het Marker Museum kijkt met deze tentoonstelling terug op het leven op Marken in de wintermaanden.
 
Een tentoonstelling over het leven op het Eiland Marken gedurende de wintermaanden toen er nog strenge winters waren. IJspret, Kersttijd, het dagelijkse werk, de spieringvangst en de daarbij behorende klederdracht.
 
De middag werd in de Grote Kerk aan de Kerkbuurt geopend door Cor Visser, voorzitter van het Marker Museum. Hij heette iedereen welkom en bedankte iedereen die heeft meegewerkt aan de realisatie van ‘Winter op Marken'. Ook werden de mensen achter de schermen niet vergeten. Na Visser kwam Ronald Nijboer naar voren. Nijboer is de schrijver van het boek 'Wereldzee in de Polder'. Hij maakte in 2023 een moderne ontdekkingsreis over de voormalige Zuiderzee met de 19e-eeuwse tjalk 'Res Nova'. Hij heeft daarin ook Marken aangedaan. Aansluitend kwam Cornelis Roos achter 'het bordje' staan. Hij memoreerde hoe de dag op Marken met diverse hagelbuien begon en toch een beetje doet denken aan 'Winter op Marken'. Verder begon hij z'n toespraak met een zin uit het 'Marker Volkslied' en daar eindigde hij ook mee. Vervolgens werden twee video's vertoond over het op een juiste manier van een kap zetten (hoofddeksel bij de Marker klederdracht). Over een 'ronde kap' en een 'kleine kap'. Na een muzikaal intermezzo van Dirk Kes op het orgel, waarbij hij het 'Marker Volkslied' speelde, kwam Marie Hofmans naar voren. Zij had een aantal quilts meegenomen en gaf ook uitleg over haar passie van quilts maken. Deze worden onder andere samengesteld van Marker stoffen.  Hierna was het tijd voor een ‘natje & droogje’.

Na het ‘natje & droogje’ was het tijd voor de daadwerkelijk officiële opening van de nieuwe tentoonstelling. Onder muzikale klanken van de Malletband van de Christelijke muziekvereniging 'Juliana' onder leiding van Trijntje Visser ging het geheel in optocht naar het museum aan de Kerkbuurt. Voor het museum werd door Cornelis Roos een lint doorgeknipt en werd de tentoonstelling officieel geopend verklaard en konden alle aanwezigen de nieuwe tentoonstelling in het museum gaan bekijken.

Het Marker Museum is gevestigd op Kerkbuurt 44-47 te Marken. Het museum is dagelijks geopend tot en met 31 oktober. Openingstijden t/m september van 10.00 uur tot 17.00 uur, in oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 16.00 uur.
 
www.MarkerMuseum.nl
 
voorzitter Cor Visser  
Ronald Nijboer  
  Cornelis Roos achter 'het bordje'
Marie Hofmans  
  Malletband van de Christelijke muziekvereniging 'Juliana'

Bron: PepProductions, zaterdag 23 maart 2024

naar Marker Nieuws 2024 indexpagina