naar Marker Nieuws indexpagina
Het boek 'Wereldzee in de Polder' van Ronald Nijboer
Een moderne ontdekkingsreis van de Zuiderzee van 1873 naar het IJsselmeer van vandaag
Een moderne ontdekkingsreis langs de voormalige Zuiderzee
 
'Een jonge onderzoeksjournalist die niet bang is voor avontuur, goed zijn huiswerk doet én, niet onbelangrijk, weet wat schrijven is.', zo omschreef De Groene Amsterdammer Ronald Nijboer bij verschijning van zijn boek Tabé Java, tabé Indië. In 'Wereldzee in de polder' gaat Ronald Nijboer opnieuw op avontuur, en treedt hij in de voetsporen van de Fransman Henry Havard die in 1873 een iconische reis maakte langs de dorpen en steden rondom de Zuiderzee. Geen landschap veranderde sindsdien zo drastisch als het huidige IJsselmeergebied. 150 jaar later vaart Nijboer langs de oude en nieuwe kustplaatsen en spreekt hij met de bewoners. Wat is er veranderd in het landschap en de cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst? 
 
Wie eind negentiende eeuw langs de kusten van de Zuiderzee voer, zag onstuimig water, weidse velden en af en toe een vissersdorp of boerderij. Tegenwoordig is het er een drukte van belang, met bebouwing, industrie, windmolens en pleziervaart. Geen ander Nederlands landschap veranderde zó drastisch als het IJsselmeergebied.

In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een iconische reis langs de dorpen en steden rondom de Zuiderzee. Honderdvijftig jaar later vaart Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Met een historische tjalk bezoekt hij de oude en nieuwe kustplaatsen, waar hij de verhalen van de bewoners optekent. Wat is veranderd en wat is gebleven? Hoe zijn we omgegaan met ons landschap en onze cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst?
 
Zo was Ronald Nijboer vrijdag 8 juli 2022 op Marken.
 
Ronald Nijboer - Wereldzee in de polder. Het boek is op dinsdag 5 september 2023 verschenen, ook als e-book.
ISBN 978 94 027 1275 9 | Paperback | circa 304 pagina's, geďllustreerd | € 24,99
 
Het boek is ook in het Marker Museum verkrijgbaar.
 
Afgelopen vrijdag 8 september was de boekpresentatie in Boekhandel Scheltema, Rokin 9 in Amsterdam, waar ook een aantal Markers bij aanwezig waren.

Bron: PepProductions, dinsdag 12 september 2023

naar Marker Nieuws indexpagina