naar Marker Nieuws indexpagina
Schrijver Ronald Nijboer vaart ‘pittoreske reis’ over het IJsselmeer
‘In kielzog van Henry Havard’
Cor Visser (links) gaf Ronald Nijboer een rondleiding over Marken
 
In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een zeiltocht over de Zuiderzee en schreef daarover in zijn boek Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee. Bijna 150 jaar later herhaalt schrijver Ronald Nijboer deze tocht. Deze zomer vaart Nijboer met een 19e-eeuwse tjalk 'Res Nova' het IJsselmeer rond en vergelijkt de plaatsen van toen met nu, gekleurd met verhalen van vandaag. In 2023 resulteert Nijboers reis in een boek, uitgegeven door HarperCollins Holland. Vandaag was Marken de eerste aanleg haven op z'n reis. In de middag kreeg Nijboer een rondleiding van Cor Visser, voorzitter van het Marker Museum.
 
Hoewel er in Europa waarschijnlijk geen enkele reis bestaat die, uit wijsgerig en etnografisch oogpunt, van groter belang is dan een rondvaart over de Zuiderzee, wordt deze toch slechts zelden ondernomen,’ schreef Havard in 1873. Met een tjalk voer Havard langs de kusten van de binnenzee. Lovend schreef hij over pittoreske dorpen als Marken en Urk, maar ook over Enkhuizen en Medemblik, die na hun gloriejaren in de Gouden Eeuw kampten met verval. Nijboer maakt een reis door het landschap en de tijd, op zoek naar de betekenis van het IJsselmeer. Geen plek in Nederland transformeerde in de afgelopen 150 jaar drastischer dan het IJsselmeergebied. Zout water werd zoet water. Eilanden verdwenen en een provincie ontstond.
 
Wat is er sinds Havards reis gebeurd? Hoe zijn we omgegaan met ons landschap, onze cultuur en onze geschiedenis rond het IJsselmeer? Over dat soort vragen gaat Nijboer in gesprek met onder meer inwoners, historici, landschapsarchitecten, biologen en archeologen. De reis maakt hij met de historische tjalk 'Res Nova', uit 1895, in lijn met de tjalk waarmee Havard de Zuiderzee rondvoer.
 
Nijboer gebruikt de geschiedenis om vragen te stellen over de toekomst van het IJsselmeergebied. De druk op de ruimte is namelijk groot. Erfgoed en natuur vechten om voorrang met distributiecentra en windturbines. Welke keuzes maken we en wat betekent dat voor het IJsselmeer van de toekomst?
 
Vrijdag 8 juli vertrok Nijboer vanuit Amsterdam richting Marken. Via Noord-Holland, Friesland, Overijssel en Flevoland zal hij zijn tocht uiteindelijk weer eindigen in Amsterdam. Ronald Nijboer is schrijver en onderzoeker. Eerder verscheen van hem 'Tabé Java, tabé Indië'.
 
In etappes over de voormalige Zuiderzee:
Vrijdag 8 juli : Amsterdam - Marken
Zaterdag 9 juli : Marken - Monnickendam
Zondag : 10 juli : Monnickendam - Volendam/Edam
Maandag 11 juli : Volendam/Edam - Hoorn
Dinsdag 12 juli : Hoorn - Enkhuizen
Woensdag 13 juli : Enkhuizen - Medemblik
Donderdag 14 juli : Medemblik - Den Oever
Vrijdag 15 juli : Den Oever - Harlingen
 
Vrijdag 19 augustus : Harlingen - Workum
Zaterdag 20 augustus : Workum - Hindeloopen
Zondag 21 augustus : Hindeloopen - Stavoren
Maandag 22 augustus : Stavoren - Urk
Dinsdag 23 augustus : Urk - Kampen
Woensdag 24 augustus : Kampen - Lelystad
Donderdag 25 augustus : Lelystad - Marker Wadden
Vrijdag 26 augustus : Marker Wadden - Almere
Zaterdag 27 augustus : Almere – Amsterdam
 
De reis van Ronald Nijboer is te volgen via 
 
 
Zaterdag 9 juli, omstreeks 11.15 uur, verlaat de 'Res Nova' de Marker haven richting Monnickendam

Bron: PepProductions, vrijdag 8 juli 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina