Informatie over de Klarenberg 

 Marker Websites 

 Marker Volkslied in PDF 

* Meester Albert Klarenberg *
  Meester Albert Klarenberg woonde in de periode 1921-1926 op Marken in de onderwijzerswoning, Kerkbuurt 15 
 
 Stamboom:
 
Geel omringd : Meester Albert Klarenberg en wit omringd mevrouw Klarenberg 
Opening van de Vrije Christelijke school op Marken op dinsdag 2 augustus 1921, met als hoofd der school de 24 jarige Albert Klarenberg 
 
 
De heer Albert Klarenberg werd geboren in Drenthe, maar hij kwam al jong naar de randstad Holland. Hij trouwde in Wassenaar met Helena van Barneveld en het was dominee De Vey Mestdagh die dit huwelijk kerkelijk bevestigde. Deze predikant was van het landelijke Schipluiden naar het deftige Wassenaar gegaan. Het echtpaar Klarenberg deed het precies andersom, zij het via een omweg, want men wierp eerst nog het anker uit op Marken, waar de heer Klarenberg al op vierentwintigjarige leeftijd als bovenmeester fungeerde. In 1926 werd hij te Schipluiden aangesteld, aanvankelijk alleen voor de hervormde jeugd. Maar toen de Gereformeerde school werd opgeheven ook voor die groepering, Met een zo plooibaar mens als Albert Klarenberg gaf zoiets niet de minste moeite. Hij zag kans, naast het vele werk dat een taak als hoofdonderwijzer met zich meebrengt, nog lessen in de avonduren te verzorgen, vooral op het gebied van de tuinbouw.
 
 
 
Vrijdag 4 april 1924
Knipsel uit 1924 van een bezoek van prinses Juliana (1909-2004) aan Marken. De man met de wandelstok (rechts) is haar vader prins Hendrik (1876-1934).
 
De schoolkinderen en de schoolhoofden zongen prinses Juliana toe met het Wilhelmus en misschien ook wel het Marker Volkslied. De beide schoolhoofden waren meester Kerkhoven en meester Albert Klarenberg.
 
Luutje van Outger (1916) heeft ooit tegen Jan Schild verteld, dat haar meester "Kleine plek ons 't liefst op aarde" heeft geschreven. (En daar houden wij 'Merekers' het gewoon op)
 
 
Met dank aan 'onze' historicus Jan Schild

 Marker Websites