HOME (Marker Agenda)

KNMI neerslagstation '256' Marken
 
Dag in dag uit tappen ruim 300 neerslagwaarnemers iedere ochtend op een vast tijdstip handmatig de regenmeter af. De hoge dichtheid van het neerslagmeetnetwerk van het KNMI wordt in stand gehouden door deze vrijwilligers.
 
De hoeveelheid neerslag kan over kleine afstanden sterk verschillen. Om de verdeling van de hoeveelheid neerslag nauwkeurig in kaart te brengen, beschikken we naast de automatische weerstations ook over een netwerk van neerslagwaarnemers. Dit vrijwilligersnetwerk bestaat al sinds 1866. Zonder deze mensen zou de neerslagkaart verre van volledig zijn.
 
De waarnemingen worden gebruikt als referentie voor onze automatische weerstations en de radar en dragen bij aan de waarschuwingen voor extreem weer, klimaatonderzoek en verwachtingen voor bijvoorbeeld droogte. De gegevens zijn terug te zien in onze dagelijkse neerslagkaarten en de neerslagkaart van de lopende maand.
 
De waarnemers hebben een KNMI-regenmeter die zij elke ochtend rond 9.00 (wintertijd) of 10.00 (zomertijd) moeten aftappen. De waardes geven zij door aan het KNMI.
 
  Link naar KNMI Dagwaarden neerslagstation Marken 
 
 
Moeniswerf
Marken
 
     
 
 Neerslagkaart 
 

HOME (Marker Agenda)