naar Marker Nieuws 2025 indexpagina
KNRM Marken doopt nieuwste reddingboot, een historisch moment (video)
zaterdag 21 juni 2025, Omroep PIM

 

 Op de langste dag van het jaar vierde het reddingstation Marken van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) een bijzonder moment: de doop van haar nieuwste reddingboot, geschonken door mevrouw Bertien van der Kolk. De ceremonie markeert niet alleen de komst van een moderne, duurzame reddingboot, maar ook het begin van een nieuw tijdperk voor de vrijwillige redders van de KNRM. Een boot ontworpen door en voor de KNRM, en in opdracht uitgevoerd door Stormer Marine.

Een schenking met een warme hand
De reddingboot is geschonken en gedoopt door mevrouw Bertien van der Kolk, recent geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Zij zet zich al jaren in voor de regio Waterland. Haar wens was om bij leven wat voor de KNRM te doen. Zoals ze zelf zegt ‘met warme hand te schenken’. Een bijzondere vrouw, met een al even bijzondere gift voor KNRM Marken.
 
Doop van reddingboot 'Bertien'
Met de zon hoog en de vlaggen in de top van de mast, is KNRM Marken klaar voor een bijzondere dag. De nieuwe reddingboot ligt op de helling, het hakblok staat klaar en de champagne staat koud. We ontvangen mevrouw Van der Kolk, haar echtgenoot Bert Schalkwijk en de 120 gasten. Iedereen wordt welkom geheten door de voorzitter van de plaatselijke commissie van reddingstation Marken en tevens de burgemeester van Waterland, Marian van der Weele. Na een paar mooie woorden geeft zij de microfoon door aan Anneke Salden, Teamleader Nalatenschappen en Schenkingen bij de KNRM. Zij begeleidt de symbolische overdracht van de sleutels van de nieuwe reddingboot door directeur van Stormer Marine, Erwin Hilbrand, aan schipper van KNRM Marken, Tijs Klaver. Waarna zij vanuit de KNRM de oude reddingboot Hendrik Jacob eert en haar dank uitspreekt richting de schenkster.
 
Hierna vraagt Anneke mevrouw Van der Kolk naar voren om samen de naam te onthullen. Dit gebeurt door het touw door te hakken waaraan het doek zit die de naam verborgen houdt.
 
De naam Bertien - naar de schenkster zelf genoemd - wordt onthuld. Dan volgt de officiële doop met zegeningen van de reddingboot. Bertien van der Kolk wenst de Bertien zowel een behouden vaart voor haar bemanning als voor de mensen in nood. De champagne vloeit rijkelijk over de reddingboot.
 
Een ontroerende toost
Een toost wordt uitgebracht, waarbij Klaas Visser, Lid van de Raad van Toezicht van de KNRM en geboren op Marken, het bijltje en een prachtig beeldje van ’De Redder’ overhandigt aan Bertien van der Kolk. Dat laatste ontroerde Bertien, vanwege de krachtige symboliek: dankzij haar schenking worden straks ook mensen op en rond het water veilig gehouden. En de redders van vandaag kunnen veiliger hun werk uitoefenen voor de jaren die komen.
 
Voor nu en in de toekomst
Schipper Tijs Klaver sluit de ochtend. Hij spreekt vanuit ervaring én vanuit zijn hart als hij zijn waardering uit voor de afscheidnemende reddingboot, de Hendrik Jacob. Die in 2004 werd gedoopt en met inmiddels 21 dienstjaren, 661 reddingsacties, 1.288 geredde personen en 28 geredde dieren nu met een welverdiend pensioen gaat. Een reddingboot die haar ‘mannetje stond’ tijdens heftige stormen als storm Polly, die het voortouw nam in pittige reddingsacties. Zoals voor een jongen die op een zeilboot een schedelbasisfractuur opliep en die ondanks de slechte kaarten toen, dit jaar vierde dat hij zijn havo-examen heeft gehaald. Maar ook over het redden van een wedstrijdduif die daarna veilig aan de duivenmelker overhandigd kon worden.
 
Een lange historie, waarbij nu een nieuw tijdperk aanbreekt. Met een moderne reddingboot, die haar eigen geschiedenis gaat schrijven en door alle vernieuwing, zuiniger, veiliger en duurzamer is. Zodat, over nog eens 20 jaar, een volgende schipper trots alle herinneringen en reddingen kan memoreren.
 
Proefvaren met de nieuwe reddingboot
Uiteraard gaan mevrouw van der Kolk en haar echtgenoot Bert Schalkwijk als eerste varen met de nieuwe reddingboot. De zogenoemde Chaterina D-klasse is van aluminium gebouwd. De viertaktmotoren zijn stiller, vele malen zuiniger en geven minder CO2-uitstoot. Een belangrijk winstpunt in de duurzaamheidsstrategie van de KNRM. En door plaatsing van ergonomisch sterk verbeterde stoelen is de lichamelijke belasting van klappen op het water sterk verminderd. Een mooie tocht naar haar woonplaats Monnickendam volgt. En een overstap van de gasten van het echtpaar, die als select gezelschap ook mogen varen.
 
Belang nieuwe vloot KNRM Marken
KNRM Marken is één van de drukste reddingstations van de KNRM. De drukke binnenvaartroute tussen Amsterdam en Friesland via Lelystad, maar vooral de pleziervaart zorgt geregeld voor schepen in nood.
 
KNRM Marken wordt bemand door 45 enthousiaste én ervaren vrijwilligers waaronder 21 bemanningsleden, helpers aan de wal en leden van de plaatselijke commissie. Het reddingstation komt zo’n 100 keer per jaar in actie op de Gouwzee en het Markermeer. De bemanning is professioneel opgeleid voor het reddingswerk, wordt periodiek bijgeschoold en oefent wekelijks om maximaal voorbereid uit te kunnen varen naar mensen en dieren in problemen.
 
Het was een dag voor in de boeken. Een start van een nieuw begin.

Interviews : Guus de Wolf / Camera & montage : Peter Hoins / Drone : KEK Productions

Bron: Omroep PIM, zondag 6 juli 2025

naar Marker Nieuws 2025 indexpagina