naar Marker Nieuws 2025 indexpagina
  
Lintjesregen 2025 in
 
     
Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen op vrijdag 25 april 2025 ontvingen maar liefst 11 inwoners uit de gemeente Waterland een Koninklijke Onderscheiding. In een vol gemeentehuis in Monnickendam reikte de trotse burgemeester Marian van der Weele de Lintjes uit. Bijzonder was dat het echtpaar Zeeman uit Marken van elkaar niet wist dat zij een Lintje ontvingen. Dat er zelfs een Officier in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd, is voor de gemeente Waterland uitzonderlijk.
 
(Marken 4x, Monnickendam 5x en Broek in Waterland 2x)
Dit jaar hebben 4 Markers een Koninklijke onderscheiding ontvangen

Mevrouw E.J.H. (Elly) Hopman uit Broek in Waterland
Mevrouw Hopman is al meer dan 40 jaar vrijwilliger bij Dorpshuis Zuiderwoude en bij de Voetbalvereniging SDOB (Sterk Door Onderling Begrip) te Broek in Waterland. Ook is zij vrijwilliger en pieperdrager bij Stichting 6 minuten Waterland. De stichting plaats en onderhoudt AED-apparaten en organiseert reanimatiecursussen. Mevrouw Hopman was van 2013-2023 bestuurslid van de EHBO-vereniging Broek in Waterland/Monnickendam. Zij is nog steeds betrokken als evenementenhulpverlener, zoals bij de Broeker feestweek. Zij was van 2012-2021 secretaris en momenteel nog actief lid van het Fanfarecorps Zuiderwoude (35 leden). Zij is medeorganisator van de jaarlijkse bingo, waarvan de opbrengst ten goede komen aan de vereniging. Mevrouw Hopman is betrokken bij de organisatie Dodenherdenking, Koningsdag, de Feestweek, de Sinterklaasintocht en de kerstboomverbranding. Zij is een bekende persoonlijkheid in Broek in Waterland en Zuiderwoude.

Mevrouw A.C. (Ans) Sluijters-Abraham uit Monnickendam
Mevrouw Sluijters was van 1984 tot 1995 voorzitter van het Gemengd koor Broek in Waterland. Daarna werd ze lid van de muziekcommissie en culturele commissie Broek in Waterland. Sinds 2006 is zij voorzitter van het Broekerhavenkoor. Ze fungeert tevens als invaldirigent en is de drijvende kracht achter vele taken. Bij dodenherdenking geven de koren uit Broek in Waterland gezamenlijk een optreden. Zij is daarvan dirigent, stelt de muziek samen en is solo-fluitist van dit samengestelde koor. Door haar inzet is de zangcultuur in Broek in Waterland niet verloren gegaan.

Mevrouw N. (Neeltje) van Altena-Boneveld uit Marken
Mevrouw van Altena is 1990 bestuurslid van de Vereniging Historisch Eiland Marken - Marker Museum. Zij is lid van de textielgroep en houdt zich hoofdzakelijk bezig met de collectieregistratie Haar kennis van de Marker klederdracht wordt van onschatbare waarde genoemd. Tevens ondersteunt zij bij de organisatie van de jaarlijks wisselende tentoonstellingen in het museum door het aankleden van de tentoonstellingspoppen en het beschrijven van de voorstellingen. Zij voert reparaties uit leert de jongere generaties met de textielvormen en sieraden om te gaan. Daarnaast komen er regelmatig verzoeken bij het museum binnen van studenten, die hulp vragen voor afstudeerprojecten. Met name gaat het hier om uitleg geven, het fotograferen en ook het namaken van Marker klederdracht. Mevrouw Van Altena was medeorganisator van de ijsbruiloft in 2014 in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en in 2019 en 2023 op Marken. Dit deed zij samen met lJsclub Marken, de Marker Evenementen Stichting en de Christelijke Muziekvereniging 'Juliana'. Van 2003 tot 2019 was mevrouw Van Altena bestuurslid van de Christelijke Oranjevereniging ‘Marken en Oranje’. Zij deed voornamelijk het culturele aspect en zorgde voor de rondgang door Marken in Marker klederdracht door de schoolkinderen gezamenlijk met Christelijke Muziekvereniging 'Julina'. Daarnaast selecteerde zij de Oudhollandse liederen voor het traditionele zanguurtje en kleedde de burgemeester van Waterland in Marker dracht. Mevrouw Van Altena is vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Marken. En was van 2004 tot 2012 lid van de kerkenraad, ouderling en assessor. Daarnaast verleende zij pastorale zorg aan de ouderen binnen en buiten de gemeente in verzorgingshuizen. Ze is lid van de Vespercommissie en en organiseerde de opzet van Vespers en het opstellen van de liturgie voor de Verspervieringen in de Stille Week en de Adventsvespers. Mevrouw Van Altena is lid van de werkgroep Zorg en Welzijn van de Stichting Eilandraad Marken.

Mevrouw C.K. (Ina) Visser-Wilharm uit Monnickendam
Mevrouw Visser is vanaf 1985 bestuurslid en vanaf 1988 voorzitter van de Christelijke Oranjevereniging 'Marken & Oranje'. Deze organiseert de jaarlijkse Koningsdagactiviteiten en de herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei. Van 2000-2017 was ze voorzitter van de medezeggenschapsraad van de Basisschool 'De Fuut' in Monnickendam en van de medezeggenschapsraad van OPSPOOR. Sinds 2010 is zij vrijwilliger bij Evean Swaensborch, het verzorgingshuis in Monnickendam. Zij is vanaf 2010 en vanaf 2017 voorzitter van de lokale Cliëntenraad. Sinds 2017 is ze tevens afgevaardigde van de Regionale of Centrale Cliëntenraad van Evean. Ze houdt zich bezig met onderwerpen die dicht bij de bewoners staan. Sinds 2011 is zij mantelzorger van een verstande beperkte vrouw. Vanaf 2016 is zij gastvrouw tijdens de openstelling van de Grote Kerk te Monnickendam. Ze verzorgt de verlichting en muziek, fungeert als gastvrouw, geeft informatie over de kerk en de geschiedenis en verkoopt producten. Vanaf 2023 is zij vrijwilliger bij de Bibliotheek Waterland.

Mevrouw T. (Trijntje) Zeeman-de Waart uit Marken
Mevrouw Zeeman is vanaf 2000 lid van de muziekcommissie van de Christelijke Muziekvereniging 'Juliana' op Marken. Zij beheerde de muziekbibliotheek en selecteert zij de nieuwe muziekstukken. Ook is zij nauw betrokken bij het samenstellen van het programma bij de diverse concerten. Daarnaast is zij lid van de jeugdcommissie en heeft zij contact met de docenten over de vorderingen van de leerlingen. Zij is contactpersoon voor de werkgroep Korendag Monnickendam, contactpersoon voor de Stichting Opleiding voor Amateurmusici en ze organiseert het koffieconcert, onderdeel van de jaarlijkse Marker Havenfeesten. Ze verzorgt de aankleding van de koorleden. Vanaf 2013 is zij contactpersoon voor de Oranjevereniging.

En tot grote verrassing van het echtpaar en vele uit de zaal werd ook haar echtgenoot 'geridderd'.

De heer J.C. (Jan) Zeeman uit Marken
De heer Zeeman houdt zich met hele andere zaken bezig dan zijn echtgenote. Van 1986-1998 was hij voorzitter van de Zaalvoetbalvereniging 'FC Sterkenburg' te Marken, nu Zaalvoetbalvereniging 'De Visscher'. Van 2001-2011 was hij bestuurslid van de Dartsvereniging 'The Flying Bears' te Marken. Als evenementencommissaris organiseerde hij onder andere de wekelijkse competitieavonden en de regionale toernooien. Gesteld wordt dat zijn inspanningen hebben bijgedragen aan de promotie van darts in de regio. Hij is voorzitter van de Klaverjasvereniging Marken. De heer Zeeman is vrijwilliger bij het Marker Mannenkoor en als lid van de evenementencommissie en medeorganisator van diverse excursies, feesten en barbecues. De heer Zeeman is medeoprichter van en vrijwilliger bij de Stichting Promotie Waterland en als zodanig werkzaam in het informatiepunt te Marken. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het brede assortiment oude Marker ansichtkaarten. Hij is sinds enkele jaren collectant van de Alzheimer stichting.

De heer A.M. (Alex) Klok uit Monnickendam
De heer Klok is vanaf 1995 betrokken bij de Protestantse Gemeente Monnickendam PGM. Allereerst als ouderling, maar momenteel bekend als medeorganisator van jaarlijkse rommelmarkt. Sinds 2000 is hij voorzitter van de diaconie. Betrokkene is contactpersoon als het gaat om urgente zaken voor de Wmo en regelt met spoed huisraad bij inwoners financiële problemen. Hij is betrokken bij de voedselbank, ondersteunt hij bij de ouderenverwenmiddagen en ondersteunt hij bij de wekelijkse kerkdienst. Tevens initieerde hij mede een 'pop-up store' voor Oekraïense vluchtelingen en organiseerde hij bijeenkomsten voor hen. Hij was van 2003-2016 voorzitter van de Werkgroep Kerk naar Buiten. Deze organiseert laagdrempelige activiteiten voor mensen die niet lid zijn van de kerk. Hij was diaken en is nu voorzitter van de top 2000 kerkdienst, waarin betekenisvolle liederen gezongen worden uit de hedendaagse popmuziek. Hij was in 2015 en 2016 voorzitter van de werkgroep 60-jaar Opstandingskerk. Momenteel is hij sinds 1974 coördinator bij Sam's kledingactie voor mensen in nood. De heer Klok was lid van de vrijwillige brandweer in Monnickendam, lid van het oranje comité Monnickendam. Zij zat in de oudercommissie en voorzitter van de Willem de Zwijgerschool. Momenteel is hij nog vrijwilliger bij Swaensborch.

De heer J.G.A. (Johan) Regeling uit Monnickendam
De heer Regeling was tot 1991 lid van de vrijwillige brandweer bij de voormalige gemeente Broek in Waterland en bestuurslid van de personeelsvereniging. Hij is sinds 1984 bestuurslid van de Onderlinge Brandwaarborg Maatschappij Broek in Waterland. Hij is vrijwilliger bij de intocht van Sinterklaas in diverse plaatsen binnen de gemeente Waterland. Tijdens zijn ambtelijke loopbaan was hij contactpersoon voor ABVA/KABO. Hij maakte deel uit van het Bijzonder Georganiseerd Overleg ten tijde van de gemeentelijke herindeling en hij was lid van het Georganiseerd Overleg in de gemeente Waterland. Momenteel is hij penningmeester van de Stichting Vrienden van Zaagmolen De Vriendschap te Monnickendam. De stichting had primair tot doel de herbouw van de in 1961 afgebrande molen financieel te ondersteunen. Na het definitief staken van de inspanningen, doet de stichting schenkingen aan in de openbare ruimte van de gemeente Waterland die van belang zijn voor de cultuurhistorie van Monnickendam, zoals het plaatsen van Stolpersteinen, publicatieborden over de watersnood in 1916 en de herbouw van een waterput. Momenteel is hij penningmeester van de Vereniging Steunt Elkander te Monnickendam. Hij is vanaf 2014 secretaris van de Stichting Het Kloppend Hart te Edam. De stichting organiseert sportactiviteiten voor (ex)hart- en vaatpatiënten. De heer Regeling is penningmeester van de Werkgroep Dagelijks Beheer van het ontmoetingscentrum De Stegh te Monnickendam. De heer Regeling is gastheer tijdens de openstellingen van de kerk.

De heer J. (Johan) Zeeman uit Marken
De heer Zeeman was van 1987-1993 bestuurslid van en vrijwilliger bij de Stichting Marker Jongeren. Hij was organisator van diverse evenementen. Ook zette hij zich in voor de aanschaf en het beheer van muziek.
In 1992-2003 was hij medeoprichter en voorzitter van de Dartsvereniging 'The Flying Bears' op Marken. Momenteel is hij vrijwilliger en rechtsvoorganger bij de Protestantse Gemeente Marken. Hij is koster van de Patmoskerk. In de eerste jaren was hij kerkrentmeester. Daarnaast zet hij zich in voor klus- en onderhoudswerkzaamheden aan de kerk. Van 2008-2015 was hij bestuurslid en vice-voorzitter van IJsclub Marken (560 leden). Het terrein van de ijsbaan staat van december tot april onder water. De heer Zeeman is verantwoordelijk voor de organisatie van de klusdagen, coördinator van de 'Land-over-zand-koek-en-zopie' wandeltochten en medeorganisator van het visbakken. Daarnaast is hij afgevaardigde naar de gewestelijke vergaderingen en de KNSB.

De heer L.H. (Bert) Bakhuis uit Monnickendam
De heer Bakhuis is vanaf 1999 betrokken bij voetbalvereniging VV Monnickendam. Eerst als trainer en coach en later als scheidsrechter in de competitie en bij toernooien. Momenteel is hij een betrokken vrijwilliger die het afval ophaalt en scheidt. Zijn bijnaam is ‘plastic Bertrand’. Mede door zijn onvermoeide inzet wordt de vereniging veel geld bespaard maar is de heer Bakhuis een voorbeeld voor velen. De opbrengsten van het afval komen ten gunste van de clubkas. Meneer Bakhuis is ook al meer dan 10 jaar onderdeel van de kascommissie.

Mevrouw Dr. P.J. Draijer (Nel) uit Broek in Waterland
Mevrouw Draijer is klinisch psycholoog, psychotherapeut en psychoanalyticus. Zij heeft een eigen praktijk en was tot kort hoofddocent en supervisor psychodynamische psychotherapie verbonden aan de opleiding tot psychiater aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Mevrouw Draaijer heeft in de jaren 80 relevante onderzoeken verricht naar naar misbruik van meisjes en jongeren binnen de gezinssituatie en dit maatschappelijk op de kaart gezet. Zij introduceerde nieuwe behandelvormen en ontwikkelde zorgstandaarden en multidisciplinaire richtlijnen. Zij heeft daarmee een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de psychiatrie, psychotherapie, kinder- en jeugdpsychiatrie en kindergeneeskunde. De publicatie van dit onderzoek in 1988 maakte maatschappelijk grote indruk. In 1990 werd haar proefschrift 'Seksuele Traumatisering in de jeugd', gebaseerd op dit onderzoek, met een cum laude gewaardeerd door de Universiteit van Amsterdam. Zij ontving hiervoor de destijds nieuw ingestelde grote prijs van het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (thans MIND). De wetenschappelijke benadering van het maatschappelijk en politiek (nationaal en internationaal) beladen onderwerp heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de definitieve agendering van het structurele karakter van seksueel misbruik van jongeren. Zij toonde aan dat het seksueel misbruik van jonge mensen zowel in en buiten gezinnen veel meer voorkwam dan gedacht, in alle lagen van de bevolking en dat de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen voor de misbruikte jongeren groot zijn. Zij wordt gezien als pionier, haar onderzoeken worden getypeerd als baanbrekend en gesteld wordt dat deze wereldwijd zijn opgevolgd en gerepliceerd. Zij zette het maatschappelijk zeer relevante, en tegelijk controversiële, thema op de kaart.
Ze was actief in diverse, door het ministerie van VWS ingestelde, werkgroepen en zij maakte deel uit van de voormalige Commissie Onderzoek Seksueel Misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk (Commissie Deetman). Zij had een belangrijke rol bij de keuzes voor de aanpak van het onderzoek (die een groot aantal slachtoffers de moed gaf zich niet alleen bij de commissie te melden, maar ook zo nodig met de commissie in gesprek te gaan) en voor het opzetten en inrichten van het proces van hulpverlening, genoegdoening en eventuele schadevergoeding door de R.K. Kerk. Daarnaast is zij één van de meest drijvende krachten geweest achter het introduceren van de behandelvorm Transference Focused Psychotherapy (TFP) die momenteel in de zorgstandaard is opgenomen. Ook was zij vice-voorzitter van de International Society of Transference-focused Psychotherapy en als hoofd Opleidingen ontwikkelde zij de trainingscurricula en talloze gestructureerde documenten voor de opleiding en certificering van psychotherapeuten, TFP-opleiders en -toezichthouders in Nederland en wereldwijd. Voorts pleitte zij voor het consequent toepassen van het Structured Trauma Interview bij de diagnostiek en behandeling, waarvoor zij onderzoek deed naar de methodologie, de repliceerbaarheid en de wetenschappelijke onderbouwing. Zij was tien jaar lid van de redactie van het maandblad Geestelijke Volksgezondheid en zij bekleedde geruime tijd het voorzitterschap en bestuursfuncties bij de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie (NVP), waar zij werd benoemd tot erelid. Thans heeft zij zitting in het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut, het regelgevend orgaan voor de opleidingen van de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzTt) en in werkgroepen voor diverse zorgstandaarden en multidisciplinaire richtlijnen. Ook fungeert zij regelmatig als deskundig adviseur van rechtbanken bij rechtszaken op het gebied van seksueel trauma. Haar onderzoek en kennisdeling over de effectiviteit van psychoanalytische psychotherapie droegen bij aan de erkenning van therapieën in richtlijnen en zorgstandaarden, hetgeen ervoor zorgde dat de behandelingen vergoed werden. Ook werd de methode verankerd in de structurering van de psychologische beroepen. Er verschenen van haar hand vele wetenschappelijke artikelen in nationale en internationale erkende boeken en tijdschriften. Mevrouw Draijer ontving de volgende waarderingen:
●   de David Caul Memorial Award van The International Society for the Studie of Multiple Personality and Dissociation (1993)
●   de Morton Prince Award van de International Society for the Study of Dissociation (1994)
●   de benoeming tot ISSTD Fellow door de International Society for the Study of Trauma and Dissociation (2011).

 Persbericht Koninklijke onderscheidingen gemeente Waterland  
Alle foto's van de Lintjesregen 2025 in de gemeente Waterland 

Bron: PepProductions, vrijdag 25 april 2025

naar Marker Nieuws 2025 indexpagina