naar Marker Nieuws 2024 indexpagina
'De Zuiderzeeballade' vanaf 14.00 uur 'live' op Omroep PIM
zaterdag 8 juni 2024
Uniek muziekspektakel rondom De Zuiderzeeballade LIVE bij PIM
 
Op zaterdag 8 juni 2024 staat een uniek evenement op het programma. Vier slagwerkgroepen gaan die dag op vier verschillende locaties in de omgeving met elkaar een geweldig muzikaal spektakel neerzetten. Malletband van de Christelijke muziekvereniging 'Juliana' uit Marken, Tambourskorps Volendam uit Volendam, Drumband en Showgroep Edam uit Edam en Muziekvereniging 'Olympia / Con Brio' uit Monnickendam hebben namelijk de handen ineen geslagen om 'De Zuiderzeeballade' op vier verschillende locaties met ondersteuning van een lokale zangvereniging te verzorgen. Omroep PIM zendt dit vanaf 14.00 uur LIVE uit.
 
Om 10.00 uur starten zij in Edam. Daarna wordt per zeilklipper koers gezet naar de haven van Volendam. Vanuit Volendam reizen de vier slagwerkgroepen door naar Marken en Monnickendam. In elke plaats worden de vier slagwerkgroepen bijgestaan door een lokale muziekvereniging. In Edam zal 'Het Edammer Mannenkoor' een 30 minuten durend concert geven. In Volendam staan 'De Zangertjes van Volendam' samen met Jan Dulles de zeilklippers op te wachten. En terwijl de vier slagwerkgroepen onderweg naar Marken zijn zal het 'Marker Mannenkoor' in de haven van Marken haar repertoire laten horen. In Monnickendam staat het 'Slag op de Zuiderzeekoor' klaar dat ontstaan is uit de Slag op de Zuiderzee-activiteiten van vorig jaar.

Waar in Nederland vind je het nog?
Authentieke corpsen welke marcheren en muziek maken. Laat staan authentieke corpsen in plaatselijke klederdracht. Rondom het Markermeer bevinden zich niet één of twee, maar vier van deze verenigingen. In Edam, Volendam, Marken en Monnickendam zitten vier muziekverenigingen welke samen meer dan 150 jaar muziek maken. Iedere vereniging heeft een eigen identiteit en treedt individueel op maar 8 juni 2024 slaan ze de handen ineen voor 'De Zuiderzeeballade' 2024. Met meer dan zestig muzikanten treden ze op in de vier havenplaatsen en in samenwerking met andere lokale koren en muzikanten trakteren zij het publiek op een uniek concert.

Tegenwoordig is alles digitaal en wil de jeugd die nog buiten komt alleen voetballen. Traditionele hobby’s als muziek maken, helemaal in de vorm van een corps met klederdracht, worden door steeds minder mensen uitgeoefend. Het is van cultureel belang om dit soort evenementen zo lang mogelijk in stand te houden en om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor een hobby in de muziek! Daarnaast wil natuurlijk niemand dat klederdracht zoals ze in Volendam en Marken in lopen verloren gaat. Verenigingen als deze houden dit in stand.

Omroep PIM verzorgt op zaterdag 8 juni een live-registratie van het evenement. Vanaf 14.00 uur kunt u kijken naar een korte terugblik van de start in Edam. Daarna schakelen we live over naar Marken voor het optreden van het 'Marker Mannenkoor'. Ondertussen hebben de vier slagwerkgroepen de wind in de zeilen en verwachten zij rond 14.30 uur op Marken te arriveren voor een 30 minuten durend concert. Na afloop stappen de vier slagwerkgroepen weer aan boord en zeilen zij richting Monnickendam. Ondertussen blikt Omroep PIM terug op het optreden in Volendam en wachten wij natuurlijk in spanning op het concert van 'Het Slag op de Zuiderzeekoor' in Monnickendam. Aansluitend zullen de vier slagwerkgroepen ook in Monnickendam een optreden geven. Afhankelijk van de wind en weersomstandigheden eindigt het evenement tussen 17.00 en 18.00 uur.

Bron: Omroep PIM, vrijdag 7 juni 2024

naar Marker Nieuws 2024 indexpagina