naar Marker Nieuws 2024 indexpagina
Elvis-kerkdienst in de Patmoskerk op Marken
Zondag 14 april 2024
De Marker begeleidingsband en dominee Fred Omvlee
Zondagmiddag 14 april vond er in de Patmoskerk aan de Hoogkamplaan op Marken een Elvis-Kerkdienst plaats. Dominee Fred Omvlee, voormalig legerpredikant bij de Marine en Elvis fan, zong, bad en sprak met het publiek. De muzikale begeleiding kwam van een Marker begeleidingsband, welke bestond uit Klaas Springer (bas), Jan Cornelis Boes (gitaar), Gerard Schilder (keyboard) en Matthijs Boes (drums). De organisatie was in handen van de zending- en evangelisatiecommissie van de Protestantse Gemeente Marken.
 
De middag begon met "Take my hands", een lied over de liefde van God waarna dominee Fred zich voorstelde als voormalig marine-predikant. In 1977 - zo sprak hij - overleed Elvis. Een schok voor velen, ook voor hem. De gospels bleven en raakten dominee Fred. Zo begon hij Elvis de kerk in te brengen tot de dag van nu.
 
Op de vraag waar je het eerste aan denkt bij Elvis kwamen vele, zeer verschillende antwoorden. Hij was een gul mens, gaf veel weg, zelfs Caddilacs. Dominee Fred nam ons mee in het leven van Elvis en ging terug naar 1935, een arm gezin met liefde. Elvis en zijn doodgeboren tweelingbroertje kwamen ter wereld. Geluk en noodlot sloegen tegelijk toe. 
 
Elvis ging om met witte en zwarte kinderen, eigenlijk was het een verlegen jongetje. Na de oorlog verhuisden ze naar Memphis, een muzikale goudmijn met vele kerken. Hij nam zijn eerste plaatje op. Elvis kwam op TV en brak door met "Heartbreak Hotel". Een film daarover werd op de beamer getoond.
 
Het liefst zong hij religieuze liederen, hij kwam erdoor tot rust, onder andere met de gospel "O Lord my God".
 
Psalm 11 was de psalm van Elvis. In zijn bijbel schreef hij daarbij "In the lord is my trust, He will guide me". Ontroerend voor het geloofsleven in die tijd.
 
Hij wilde niet de ster van het podium zijn maar 'one of the boys' en werd militair in Duitsland. De twee P's leerde hij daar kennen. Zijn geliefde Priscilla maar ook Pillen, het werkte verslavend.
 
Hij maakte films maar door het gemis met zijn publiek raakte hij in een depressie. Zijn kracht vond hij in het zingen van gospels. Hij trok zich terug en schreef onder andere "Crying in the chapel". Elvis werd "The King" genoemd maar dat wilde hij niet. Zelfs concerten legde hij daarom stil. "Nee, niet ik ben de King maar Jezus Christus. Bekend was "If I can dream".
 
E.L.V.I.S.
Hij overdacht Elvis met de vijf letters E.L.V.I.S.. De E staat voor Energie (doet het met oprechte energie); de L is de Liefde. Dat had hij maar ging er onvoorzichtig mee om. Daarom, koester de liefde. De V staat voor Verslaving: 'kijk uit'. De positieve V is Verbinding, hij was een verbinder en verbond generaties, wit en zwart. De I is van Inspiratie. Elvis liet zich inspireren door alles wat hij hoorde en gaf dat terug aan de wereld, wij kunnen dat ook. De S staat voor Soul, voor Spiritualiteit. Word eens stil en koester het lijntje naar boven.
 
We sloten af met gebed, het Onze Vader met "Oh Lord my God, how great Thou art".
De Elvis Kerkdienst is terug te kijken via Kerk TV

Bron: PepProductions, zondag 14 april 2024

naar Marker Nieuws 2024 indexpagina