naar Marker Nieuws 2024 indexpagina
Marker Museum geopend met nieuwe tentoonstelling (video)
'Winter op Marken' / zaterdag 23 maart 2024 / Omroep PIM
Tussen de hagelbuien door op de tweede dag van de lente, was het gelukkig droog en warm en in de Grote Kerk aan de Kerkbuurt op Marken. Dirk Kes zorgde voor orgelmuziek op de achtergrond en Cor Visser verwelkomde iedereen. De kerk stroomde vol, wat de opmerking van Cornelis Roos opleverde of het niet elke zondag zo kon zijn. We zagen de dominee daar ook hartelijk om lachen.
 
Cor Visser nam als eerste het woord als voorzitter van het museum en kondigde de nieuwe tentoonstelling aan: 'Winter op Marken'. Hij bedankte naast alle vrijwilligers die dit voor elkaar hadden gebracht ook nog speciaal Margreet Beemsterboer die er helaas niet bij kon zijn, maar zij heeft alle onderdelen van de Marker klederdracht ooit zelf nagemaakt en een deel van haar collectie geschonken aan het Marker Museum.

Vervolgens nam Ronald Nijboer het woord, schrijver van het boek 'Wereldzee in de polder'. Hij heeft dezelfde reis gemaakt als Henry Havard in 1873 langs de pittoreske plaatsjes langs de Zuiderzee. Wat is er veranderd?

Cornelis Roos, voorzitter van IJsclub Marken, die begon en eindigde met een couplet uit het Marker volkslied. Hij vertelde met een grap en een grol hoe het vroeger was op Marken als er ijs lag en de Gouwzee bevroren was. Spieringen vissen in een bijt. Met een slee naar Monnickendam om naar het ziekenhuis te kunnen. Sinds de Afsluitdijk in 1932 is het met de visserij bergafwaarts gegaan op Marken.

Toen was het tijd voor een filmpje. Het Zuiderzeemuseum heeft twee video’s laten maken over het opzetten van de kap, het hoofddeksel als onderdeel van de dameskleding. Dat het niet zo gaat als het opzetten van een hoed, werd goed duidelijk.

Tot slot kwam de Leidense Maria Hofmans aan het woord. Zij heeft als hobby het maken van quilts (doorgestikte dekens) maar dan als wandkleed. Het is een soort patchwork, gemaakt van Markense stoffen. Zelfs het allerkleinste lapje wordt gebruikt en ze maakt er hele kunstwerken van, vaak met 'de baaf' als middelpunt.

Na een hapje en een drankje toog iedereen naar het museum waar Cornelis Roos het lint doorknipte en hiermee het museum opende voor het seizoen, dat loopt tot eind oktober. Cor Visser nam Omroep PIM vervolgens mee voor een rondleiding.
Interviews : Patty de Jong
Camera & montage : Peter van Maanenberg
 
Kerkbuurt 44-47, 1156 BL Marken
 
+31(0)299-601904 (alleen tijdens openingstijden)
 
info@markermuseum.nl /
www.markermuseum.nl
 
Openingstijden
Van zaterdag 23 maart t/m maandag 30 september 2024.
Dagelijks van 10.00 - 17.00 uur.
Zondagen van 12.00 - 16.00 uur.
2e paasdag, hemelvaartsdag en 2e pinksterdag van 12.00 tot 17.00 uur.
Koningsdag (zaterdag 27 april) gesloten.
 
Van dinsdag 1 oktober t/m donderdag 31 oktober 2024.
Dagelijks van 11.00 - 16.00 uur.
Op zondagen van 12.00 - 16.00 uur.
 

Bron: Omroep PIM, donderdag 28 maart 2024

naar Marker Nieuws 2024 indexpagina