naar Marker Nieuws 2024 indexpagina
Kerkcafé Marken 7 maart, een verslag
In Brasserie Restaurant 'De Taanketel' aan de Havenbuurt
“Is dat echt wel zo?” Over de invloed van media op jou.
 
Op donderdag 7 maart jongstleden was er weer een mooie club mensen die de tanden zetten in dit thema.
 
De mainstream-media zoals het NOS/RTL journaal werd door aanwezigen aangewezen als de eerste bron van informatie. Maar al snel werd ook duidelijk dat familie, vrienden en kinderen informatie uit andere bronnen halen. Soms omdat men het geloof in de traditionele bronnen kwijt is, soms ook omdat andere bronnen zoals Instagram, Facebook, Tiktok meer gebruikt worden.
 
De discussie laaide op en al snel was duidelijk dat “de waarheid” zoals we die vroeger kenden niet meer door iedereen zo wordt ervaren. Er is veel meer een particuliere waarheid die, afhankelijk van jouw ervaringen en wellicht ook herkomst, misschien belangrijker wordt dan het gemeengoed.
 
Dat bracht ons tot een groter onderwerp, namelijk het gevoel van gemeenschap. Waar vroeger duidelijk was waar je toe behoorde en wat jouw gemeenschap was, is het nu logischer dat je “shopt” per voor jou relevant onderwerp. Maar betekent dit ook dat je niet meer ergens toe behoort?
Wie kan je zijn in een groter geheel? Mag je er zijn, voel je je gezien en gehoord? Inmiddels zijn deze woorden wellicht wat (te) vaak gebruikt, maar ze doen er nog wel toe. Maar, werd er ook gezegd, zie je jezelf juist niet door de ander?
 
Misschien was daarom wel de belangrijkste conclusie van de avond dat media een bron van informatie zijn, maar niet bepalen wie je bent, wat je voelt en wat je mening is. Dat bepaal je vooral nog helemaal zelf, maar wel in samenspel met een ander die dichtbij en misschien soms ook wat verder van je af staat.
 
Het laatste Kerkcafé van dit seizoen is op maandag 8 april, 20.00, Taanketel: “De stand van de aarde. Over jouw relatie met de natuur en leven op aarde”.
 
Fijn wanneer je aansluit. Weet je welkom.
 
Programma voor de volgende avond:
 
Maandag 8 april 2024
De stand van de aarde' Over jouw relatie met de natuur en leven op aarde.
 
Ben je nieuwsgierig geworden? Volg ons dan via Instagram (@kerkcafe_marken) en je kunt altijd mailen naar kerkcafemarken@gmail.com.
 

Bron: Merlijne Visser, woensdag 20 maart 2024

naar Marker Nieuws 2024 indexpagina