naar Marker Nieuws 2024 indexpagina
Ecoscherm op de Marker omringdijk
Moet voorkomen dat muizen, kikkers, ringslangen en ander klein beestenspul zich richting het werkgebied van de aannemer begeeft
Het ecoscherm aan de Zuidkade
 
Deze week is er een begin gemaakt om een kniehoog scherm te plaatsen aan de binnenzijde van de Westkade en de Zuidkade op Marken. Dit is een zogeheten ecoscherm dat moet voorkomen dat muizen, kikkers, ringslangen en ander klein beestenspul zich richting het werkgebied van de aannemer begeeft.
 
Het is een van de vele maatregelen die de aannemer en Rijkswaterstaat nemen om te voorkomen dat de natuur last heeft van de werkzaamheden. Het doel van het ecoscherm is om fauna (de dieren) weg te houden van de werkzaamheden. Het scherm laat het kruinpad vrij, dus iedereen kan er een kijkje nemen.
  
De dijken van Marken beschermen het eiland tegen het water in het Markermeer en de Gouwzee. Tegelijk vormen ze een favoriete hangplek voor veel dieren en planten.
 
Zo leven en overwinteren er ringslangen in de spleten van de stenige waterkant. En de bermen aan de landzijde vormen het leefgebied van onder meer spitsmuizen, woelmuizen en padden. Boven op de dijk en op het binnentalud vormen grassen en bloemen een bloeiend buffet voor vogels en insecten. Al met al een biodiversiteit van heb ik jou daar.
 

Bron: PepProductions, dinsdag 19 maart 2024

naar Marker Nieuws 2024 indexpagina