naar Marker Nieuws indexpagina
Val op in donker, zet je fietsverlichting aan!
Fiets je met fietsverlichting aan, dan verklein je de kans op kleerscheuren. Je valt dan namelijk meer op en ook zie jij de weg voor je een stuk beter. Gelukkig gaan de meeste fietsers goed zichtbaar over straat. Sta jij ook AAN?
 
Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het dan ook verplicht verlichting te voeren. Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar vaste fietsverlichting heeft veel voordelen. Daarom zijn wij hier voorstander van.
 
Hoe val jij op?
Je kan zelf al veel doen om lekker op te vallen in het verkeer.
 
1. Zet je fietslicht aan
Meedoen is makkelijk! Een handige cue is de straatverlichting. Staat deze aan? Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht.
 
2. Check je fiets
Is jouw fietsverlichting en -reflectie in orde? Je controleert het gemakkelijk met de VVN Fietscheck. Is je verlichting kapot? Repareer het zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker, zodat je weer veilig onderweg kunt.
 
3. Val op met je kleding
Bij regen, schemering en in het donker valt felle​ of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen. Lees alle tips:
 
Val jij al op in het verkeer? Als fietser doe je dit gemakkelijk door met fietsverlichting te fietsen. Maar ook als voetganger ben je extra kwetsbaar als je niet goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.
 
1. Ga voor opvallende kleding
In de winter dragen we vaak sobere kleuren. In het verkeer niet altijd even handig. Kies liever voor een opvallende jas met bijvoorbeeld een reflecterende streep. Zo ben je beter te zien voor andere weggebruikers.
2. Val op met accessoires
Valt je kleding niet zo op in het donker? Dan zijn er genoeg accessoires beschikbaar om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent. Denk bijvoorbeeld aan een verkeershesje of lichtgevende armband. Ook als je graag hardloopt een veilig idee!
3. Verlicht je hond
Heb je een hond? Ook voor jouw ‘Bello' of ‘Max’ is er een mooie accessoire! Online kun je namelijk genoeg verlichte halsbanden of hondenriemen vinden. Zeker als je op meer afgelegen plaatsen wandelt is dit geen overbodige luxe.

Bron: Veilig Verkeer Nederland, zaterdag 23 september 2023

naar Marker Nieuws indexpagina