naar Marker Nieuws indexpagina
Brand blussen als een echte brandweerman of vrouw
tijdens 50e Nationale Brandweerdag georganiseerd door Brandweer Marken
 
 
De Marker jeugd kon zaterdagmiddag proeven aan het leven als brandweerman of vrouw tijdens de Kinderspelen 2023. Het jaarlijkse spuitfestijn voor groep één tot en met groep acht van basisschool ‘De Rietlanden’ op Marken, was een jubileum editie. Het werd voor  de 50ste  keer georganiseerd door Brandweer Marken.
 
Rond de klok van twee uur reden de brandweer voertuigen van post Marken de haven van Marken op. De kinderen met hun ouders stonden, een beetje zenuwachtig, te wachten op wat er komen zou gaan. Behalve de twee ‘rode’ auto’s, lagen de twee reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) station Marken ook afgemeerd in de Marker haven.
 
Op de haven waren de slangen door de brandweer reeds uitgerold ten behoeve van de kinderspelen. De brandweer had op de haven een aantal huisjes opgebouwd, waarop een bepaalde manier gespoten diende te worden. Als eerste begonnen de jongste kinderen van groep één & twee. Zij moesten dobbelstenen van een plank spuiten. De dobbelstenen gaven de punten aan. Degene met de meeste punten had gewonnen. Groep drie en vier moesten door een lage kleine opening een pijp vol moesten spuiten, waar een watermeter de hoeveelheid aangaf.  Groep vijf moest ook een pijp vol spuiten, waar eveneens een watermeter de hoeveelheid aangaf. Zij moesten dit doen met aan zogenaamde ‘aanvalsslang’. Groep zes & zeven mochten een ‘echte’ brand blussen.  Zij moesten door een hogere kleine opening in de huisjes tevens een emmer met water vullen. Door het gewicht van de emmer werd de gastoevoer afgesloten, waardoor het vuur gedoofd werd. De beste drie van elke groep kregen een waardebon en iedere deelnemer kon een zakje chips halen. Van groep 8 was niemand aanwezig. Na afloop mochten de allerkleinsten ook de brandslang even ter hand nemen, onder begeleiding van het brandweer personeel.
 
Na het spuiten konden alle kleine en grote kinderen nog een stukje mee varen, met de reddingboten ‘Frans Verkade‘ en ‘Hendrik Jacob’ van KNRM station Marken.
 
Pieter Jan Teerhuis, postcoördinator op Marken, was tevreden over de het verloop van de middag. “Leuk om te zien dat er weer vele mensen naar de haven zijn gekomen, om te komen kijken naar dit spektakel voor de jeugd. We laten op deze manier de jeugd proeven aan het brandweerman/vrouw zijn. Misschien dat zij later ook deel van ons team gaan uitmaken, want post Marken zoekt nog nieuwe brandweer collega's”.
 
Dankzij de deelnemers, de vrijwilligers van de brandweer en de KNRM zijn de 50ste kinderspelen weer een groot succes geworden.
 
 
 
 Link naar alle foto van de 50ste Nationale Brandweerdag op Marken 

Bron: PepProductions, zaterdag 16 september 2023

naar Marker Nieuws indexpagina