naar Marker Nieuws indexpagina
'Het Wapen van Marken'
Het Wapen van Marken is op 26 juni 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige gemeente Marken toegekend
 
Beste inwoners van Marken,
 
Gistermorgen (donderdag 29 juni) werd ik (Cees van Altena, red.) telefonisch benaderd door een journalist van TV Noord Holland over het mogelijk verwijderen van ons wapen uit het straatbeeld van Monnickendam tijdens de festiviteiten rondom de Slag op de Zuiderzee. Ik zat op dat moment in de auto en vroeg hem mij binnen een uur terug te bellen; thuisgekomen stond de betreffende journalist al voor de deur. Inmiddels had hij gesproken met Jan Schild en was geďnformeerd over de herkomst van ons wapen.
 
Mijn rustig overdachte reactie over de voorgenomen verwijdering van ons wapen lag in de lijn van
dat eenieder recht heeft op zijn mening, maar dat ik het volste vertrouwen zou hebben in de organisatie van de festiviteiten in Monnickendam dat zij een dergelijke ingrijpende stap niet zouden nemen. Zeker niet gezien het feit dat het maar om een drietal personen/klachten ging en een dergelijk besluit een belediging zou zijn van een hele kern van Waterland.
 
Toen ik voorafgaand aan het interview werd geconfronteerd met het feit dat ons wapen al verwijderd was, heb ik duidelijk aangegeven dat ik dit uitermate teleurstellend vond en dat wat de Stichting Eilandraad Marken (Eilandraad) betreft het laatste woord hierover nog niet was gesproken. Dit standpunt werd nog extra gevoed door de argumentatie van het organiserend comité: ons wapen zou een afbeelding van ”een tot slaaf gemaakte” zijn. Volkomen onjuist; enig vooronderzoek naar de herkomst van ons wapen had het comité kunnen behoeden voor een dergelijke uitspraak en beslissing. Temeer daar er volgens het comité al twee weken eerder opmerkingen waren binnengekomen.
 
Gistermiddag heb ik nog gepoogd contact te zoeken met het organiserend comité, helaas zonder resultaat. Gisteravond tijdens de eerste dag van onze Marker Havenfeesten laaiden de emoties onder u allen zeer hoog op en kwamen mij diverse mogelijke tegenacties ter ore. Die zouden echter onze Havenfeesten en de festiviteiten rondom de Slag op de Zuiderzee kunnen verstoren en niemand zit te wachten op pers en negatieve publiciteit die dat zou kunnen veroorzaken. Verder weet ik zeker dat een heel groot deel van de Monnickendammer bevolking de beslissing om het wapen van Marken te verwijderen afkeurt, zeker om de nu genoemde reden.
 
Een dringende oproep aan u allen
 
Laten wij als Markers rustig blijven en geen overhaaste dingen doen.
Wij vragen u allen met klem deze vergissing van het organiserend comité niet te belonen met ingrijpende tegenacties die de viering van de Slag op de Zuiderzee zouden kunnen verstoren. Mocht u worden benaderd door journalisten, geef dan zoals altijd correct en doordacht antwoord en laat uw emoties niet de overhand krijgen. Als u als inwoners een statement wilt maken, doe dat dan uitsluitend op een dusdanig ludieke manier die wel het signaal afgeeft hoe wij over de verwijdering denken en dat wij trots zijn op onze “Morenkop”.
 
 Laatste berichtgeving 'Slag op de Zuiderzee'
Inmiddels kunnen wij u mededelen dat de vrijwilligers van de Stichting Slag op de Zuiderzee vandaag nog alles op alles zetten om het blauw/gele wapen van Marken terug te plaatsen op de Geuzenpilaren in Monnickendam. Daarnaast wordt ieder schild voorzien van een onderschrift met plaatsnaam, zodat voor iedereen duidelijk te zien is waar het wapen voor staat.
 
'activeren, adviseren en verbinden'
Bron: Stichting Eilandraad Marken, vrijdag 30 juni 2023
naar Marker Nieuws indexpagina