naar Marker Nieuws indexpagina
2.524 reddingsacties door KNRM-redders in 2022
Marken is 105 keer uitgevaren in 2022; KNRM Jaarverslag 2022.
 
In veel gevallen verrichten de vrijwilligers van de KNRM hun hulpverleningen en reddingen buiten het zichtveld van publiek. De reddingen op zee, maar ook op de ruime binnenwateren, zijn bijna nooit door toeschouwers te volgen. In de afgelopen jaren veranderde dat, toen we bewust camera’s aan boord plaatsten om ons werk vast te leggen. Met een bijzonder doel: zichtbaarheid!
 
Zo bouwden we een beeldarchief op met alledaagse gebeurtenissen en met aangrijpende beelden en verhalen. In 2022 zijn we getuige geweest van een aantal zeer ernstige ongelukken, met relatief veel slachtoffers. Regelmatig konden we daarbij mensen redden, een aantal keer helaas niet. Door de aanwezigheid van onze eigen camera’s, of die van de media, stond de KNRM daarbij in de schijnwerpers.
 
In veel gevallen verdienen onze vrijwilligers die zichtbaarheid om aan buitenstaanders te laten zien op welke wijze en onder welke omstandigheden zij hun werk moeten uitvoeren. Vaak zijn die omstandigheden zoals de bemanningen het verwachten. Dan lijkt reddingwerk routine te zijn. Maar eens in de zoveel tijd staat de wereld ook voor de redders op z’n kop. Dan wordt alles gevraagd van hun kennis en ervaring. De confrontatie met dramatische omstandigheden kan diep ingrijpen in het leven van hulpverleners. Dus ook bij de vrijwilligers van de KNRM. Dat hebben we nadrukkelijk ervaren na de aanvaring tussen de veerboot en de watertaxi bij Terschelling, die dagenlang in het nieuws was.
 
Door de camera’s aan boord op een paar van onze reddingboten hebben veel mensen een grote groep KNRM-vrijwilligers kunnen volgen in de televisieserie ‘Redders op zee’. Door de openhartige verhalen van redders en geredden kwam het werk heel dichtbij. Zonder camera’s hadden we nooit kunnen voelen hoe zorgzaam onze ogenschijnlijk koele, stoere mannen en vrouwen zijn.
 
Die zichtbaarheid heeft veel ogen geopend. Zelfs in de familie- en vriendenkring van vrijwilligers. Nooit eerder hebben mensen zich gerealiseerd wat het reddingwerk kan betekenen voor wie het uitvoert. Het heeft de KNRM dichter bij de Nederlander gebracht en de waardering doen groeien.
 
Het afgelopen jaar is die waardering duidelijk naar voren gekomen door de donaties die wij mochten ontvangen. Niet eerder schreven we zoveel nieuwe donateurs bij in de boeken. Het stemt ons hoopvol voor de komende jaren, die ook in het teken zullen staan van het 200-jarig bestaan van de KNRM in 2024. Een bijzondere mijlpaal die we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Inmiddels krijgen de plannen voor het jubileumjaar vaste vorm. Met als belangrijke doelstellingen: door meer zichtbaarheid respect en waardering voor onze historie en door fondsenwerving het beschikbaar blijven als reddingorganisatie tot in de verre toekomst.
 
De KNRM staat voor een grote uitdaging om in 15 jaar tijd haar reddingboten te vernieuwen en te verduurzamen. Onze reddingboten varen nog hoofdzakelijk op fossiele brandstoffen. Daarom werken we in snel tempo aan nieuwe, duurzame voortstuwingsmiddelen en buigen we het energieverbruik om naar groene stroom.
 
Onze duurzaamheidsambities omvatten ook de vrijwilligers en het personeel. We streven naar een betere afspiegeling van de samenleving binnen de KNRM. Een goede variëteit in etniciteit en gender is een belangrijke wens. Ook daarvoor is zichtbaarheid belangrijk. Goed voorbeeld doet goed volgen. Het komt de dynamiek op de werkvloer ten goede.
 
Wanneer de werkelijkheid soms keihard is, zijn saamhorigheid, empathie en betrokkenheid van onschatbare waarde. We hebben die waarde in 2022 ervaren van heel veel mensen binnen en buiten de KNRM. Veel dank daarvoor!
 
 KNRM Jaarverslag 2022 in pdf 
Compleet overzicht KNRM reddingstations 2022-2021-2020 in pdf 

Bron: KNRM, vrijdag 26 mei 2023

naar Marker Nieuws indexpagina