naar Marker Nieuws indexpagina
De glasbak is alleen bedoeld voor verpakkingsglas
Glasbaklogo – Duurzaam Glas
Wel of niet in de glasbak?
De glasbak is alleen bedoeld voor verpakkingsglas (flessen en potten), niet voor drinkglazen, vazen en spiegels. Verpakkingsglas (ook wel holglas genoemd) heeft een bepaalde kwaliteit. Niet-verpakkingsglas kun je niet met verpakkingsglas mengen, omdat het een andere samenstelling heeft. Zo bevat kristalglas lood en is een ovenschaal van vuurvast glas gemaakt met een hoger smeltpunt dan bijvoorbeeld een wijnfles. Als je een ovenschaal in de glasbak gooit, is het mogelijk dat deze niet smelt tijdens het recyclingsproces en dat er nieuw glas ontstaat van een slechte kwaliteit.
 
Wel: potten en flessen
Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom - bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig. Thuis afwassen kost meer energie dan in de glasfabriek. Doe de dop of deksel weer op de fles of pot, dan wordt je boodschappentas niet vies. Metalen deksels en doppen mogen mee de glasbak in, het metaal wordt later uit het glas gevist en levert het recyclingbedrijf geld op. Plastic deksels kun je ter plekke in de plasticbak gooien.
 
Niet: glazen en vazen
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt. Dit 'geharde' glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en verstoort de recycling. Ook kristal hoort niet in de glasbak omdat het een andere samenstelling heeft. Het verschil tussen glassoorten is niet makkelijk te zien. Daarom mogen deze glassoorten niet in de glasbak.
 
Ook niet: vlakglas
Ook vensterglas, glas van foto- en posterlijsten en spiegelglas (zogeheten vlakglas) horen niet in de glasbak. Vlakglas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Er is er een apart inzamelsysteem voor dit glas. Je kunt het inleveren bij de glashandel of de milieustraat (het afvalbrengstation).
Glasbaklogo – Duurzaam Glas

Bron: Milieucentraal, maandag 22 mei 2023

naar Marker Nieuws indexpagina