naar Marker Nieuws indexpagina
Brandweer Marken achtste bij gewestelijke ABWC 112 wedstrijd in Erp
Het team van Marken
Staand v.l.n.r. : Johan Uithuisje, Jennifer Wijfjes, Ashley Zeeman en Justin Zeeman.
Geknield v.l.n.r. : Wessel Zwiers en Dennis Boes.
Zaterdag 20 mei werd er in Erp een 1e ronde Gewestelijk (brandweer) vaardigheidstoets in de klasse '112' afgenomen. Brandweer Marken is tijdens deze toets als achtste geŽindigd. Marken gaat helaas niet door naar de volgende ronde.
 
De vaardigheidstoetsen worden georganiseerd onder auspiciŽn van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comitť (ABWC) en in samenwerking met de medewerkers van de brandweerpost Esp.
 
Nummers 1, 2 en 3 gaan door naar de 2e ronde 112 Gewestelijk op zaterdag 3 juni. De prijzen werden uitgereikt door de burgemeester van Meierijstad, waar Erp onder valt, de heer Kees van Rooij.
 
1. Waalwijk, 1.582 punten
2. Oud Gastel, 1.526 punten
3. Gameren, 1.489 punten
4. Geffen, 1.485 punten
5. Harskamp, 1.475 punten
6. Heinekenszand, 1.468 punten
7. Assendelft, 1.468 punten
8. Marken, 1.436 punten
9. Breukelen, 1.416 punten
10. Neerkant, 1.330 punten
   Complete uitslag 112 in Erp   
     
Tijdens bosbouw werkzaamheden worden er door verschillende machines boomstammen verplaatst. Bomen worden gerooid in het bos. Deze worden op lengte gezaagd en verschillende diktes hout worden gesorteerd. Voor deze werkzaamheden zijn een tractor met verkleiningsmachine, een shovel en een container aanwezig in het bosgebied.

De bestuurder op de shovel wordt onwel. Deze persoon is erg verward, heeft een afhangende mond en is eenzijdig verlamt. Hij verliest de controle over zijn machine en bots daardoor tegen de verkleiningsmachine. Een andere medewerker wordt geraakt door de shovel en raakt bekneld tussen de 2 machines.

De bestuurder van de shovel zal in overleg met het ambulancepersoneel door de wedstrijdploeg uit zijn cabine gehaald moeten worden. Eventueel met behulp van een werkplateau uit het HV-voertuig.
 
De beknelde medewerker die vast zit tussen de 2 machines kan bevrijd worden door de shovel gecontroleerd weg te rollen.

Tijdens deze aanrijding was de chauffeur van de tractor bezig met het laden van boomstammen in een container. Hij gebruikt hiervoor de grijpkraan van de verkleiningsmachine. Door de aanrijding valt een boomstam uit de kraan. Deze valt op de rand van de container en rolt daar deels vanaf. Een medewerker die daar loopt met een kettingzaak in zijn hand raakt bekneld onder de wegrollende boomstam. De tractor chauffeur ziet een deel van het ongeval gebeuren en belt daarop de hulpdiensten. Als de brandweer arriveert loopt hij die tegemoet en wijst de brandweer richting het ongeval en zegt dat hij niet durft te gaan kijken.

De overige boomstammen die reeds op de container liggen zijn erg instabiel en zullen voor een veilige werkomgeving eerst gefixeerd moeten worden.

Alle drie de slachtoffers zullen onder begeleiding van de ambulancemedewerkers bevrijd moeten worden. De tractor chauffeur (melder) kan overgedragen worden aan de politie.
   
Programmaboekje

Bron: PepProductions, zaterdag 20 mei 2023

naar Marker Nieuws indexpagina