naar Marker Nieuws indexpagina
Jubileum 200 jaar KNRM komt dichterbij
 
In 2024 is het 200 jaar geleden dat de KNRM werd opgericht in de vorm van twee reddingmaatschappijen in Amsterdam en Rotterdam. Een historische mijlpaal die natuurlijk niet ongemerkt voorbij kan gaan.
 
De KNRM wil dit bijzondere jubileum aangrijpen om te vieren en te gedenken met (oud-)vrijwilligers, beroepskrachten, donateurs en het Nederlandse publiek, Daarnaast is het de bedoeling dat alle extra activiteiten in het jubileumjaar ook bijdragen aan een sterke groei in naamsbekendheid en een toename in structurele inkomsten voor de KNRM. Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot en met 11 november 2024, de ťchte verjaardag. De officiŽle jubileumviering vindt plaats op maandag 14 oktober 2024, Op 14 oktober 1824 verging het schip 'De Vreede' bij Huisduinen. Bij een poging de bemanning te redden, verloren zes dappere kustbewoners het leven. Dit was voor een aantal Amsterdamse en Rotterdamse notabelen reden een georganiseerd reddingwezen op te zetten, De KNRM is vandaag de dag nog altijd gestoeld op hun drie kernuitgangspunten:
 
1. Redden is kosteloos voor de hulpvrager
2. Reddingwerk wordt uitgevoerd door vrijwilligers
3. De reddingorganisatie is volledig gefinancierd door donateurs
 
Er staan voor het komende jubileumjaar veel verschillende landelijke en lokale activiteiten op het programma. Hierover kunt u weer lezen in de oktober uitgave van 'De Reddingboot'. Wat nu al gemeld ken worden, is dat een groot aantal maritieme musea speciale exposities zullen gaan wijden aan 200 jaar KNRM, onder leiding van het Nationaal Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en het Maritiem Museum in Rotterdam.
 
De Reddingboot is een kwartaal magazine voor Redders aan de Wal van de KNRM; April 2023, verslag 250

Bron: De Reddingboot, maandag 1 mei 2023

naar Marker Nieuws indexpagina