naar Marker Nieuws indexpagina
Het vaarseizoen is begonnen
Het is heerlijk om met mooi weer lekker te gaan varen. Maar te snel varen, te veel herrie of overmatig drankgebruik kan leiden tot gevaarlijke situaties en overlast. Als je gaat varen is het dus belangrijk dat je goed voorbereid bent, en op de hoogte bent van de geldende vaarregels.
 
Denk aan je snelheid
Recreëren op het water moet voor iedereen leuk en veilig zijn. In Waterland mag je niet harder varen dan 6 km/u, dit is een wandeltempo. Tijdens het varen kun je ook andere recreanten tegenkomen zoals zwemmers, kano’s, maar ook watervogels. Vaar altijd met respect voor andere gebruikers, aanwonenden en de natuur.
 
Leuk voor iedereen
Met hoge snelheid varen of te harde muziek kan overlast geven aan andere gebruikers. Het is dan ook verboden om geluidsoverlast te veroorzaken, hier staat een flinke boete tegenover, zonde van je geld! Ook de natuur is gebaat bij goed voorbereide schippers. Neem altijd een afvalzakje mee aan boord, zodat afval niet kan zorgen voor vervuiling. De aanwonenden, de watervogels en de natuur zullen je dankbaar zij.
 
Voorwaarden om een boot te mogen besturen:
  Vanaf 12 jaar mag je met een motorbootje varen dat niet harder kan dan 13 km/u.
  Vanaf 16 jaar mag je met een motorboot varen dat niet harder kan dan 20 km/u.
  Vanaf 18 jaar mag je met een snelle motorboot varen, alleen wanneer je een vaarbewijs hebt.
  Voor varen op boten langer dan 15 meter is een vaarbewijs verplicht.
 
Maar let op: Wanneer je tijdens een controle minder hard vaart dan 20 km/u, maar jouw boot technisch gezien wel harder kan dan 20 km/u, dan krijg je alsnog een hoge boete van zo’n 600 euro.
 
Nuchter op het water
Veel mensen genieten tijdens het varen van een alcoholisch drankje. Niet iedereen weet dat er -net als op de weg- een limiet geldt. Je mag namelijk niet met een schip (laten) varen als je (als schipper) onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Zorg dus ook wanneer je op het water gaat voor een BOB aan het roer.
 
Meld overlast
In geval van ongelukken, bedreiging, vernieling, openlijke ruzie en geweld bel je met de politie via telefoonnummer 0900 8844. In noodgevallen bel je 112.
 
Geniet op het water, maar houd je aan de regels en wees goed voorbereid. Nuttige tips over veilig varen vind je op www.varendoejesamen.nl.

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 5 april 2023

naar Marker Nieuws indexpagina