naar Marker Nieuws indexpagina
Zuiderzeeburgemeesters vieren start jubileumjaar Zuiderzeemuseum
zaterdag 1 april 2023
Burgemeesters en wethouders van Zuiderzeegemeenten bij presentatie Koningsdag op Marken in het buitenmuseum, foto Ester Pronk, Fotoster
Op zaterdag 1 april opende het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het jubileumjaar met een feestelijk programma in het buitenmuseum. Meer dan twintig burgemeesters en wethouders van de voormalige Zuiderzeegemeenten gaven acte te présence. Na een muzikaal ontvangst door Christelijke Muziekvereniging 'Juliana' uit Marken bij de kalkovens startte de speciale rondleiding langs de Feest presentaties. Onderweg verraste Dansgroep Spierdijk het gezelschap met een optreden in de kapel. Vervolgens namen de burgemeesters plaats aan de mooi gedekte Zuiderzeefeesttafel in museumrestaurant Het Amsterdamse Huis. Iedere burgemeester had voor deze gelegenheid een speciale lekkernij uit zijn of haar gemeente meegenomen.
 
In 1948 is het Zuiderzeemuseum opgericht om de Zuiderzeecultuur levend te houden. Door de bouw van de Afsluitdijk zou deze onherroepelijk verdwijnen. De zeventwintig burgemeesters die deel uitmaken van de Vereeniging van Zuiderzeegemeenten mochten natuurlijk niet ontbreken bij de feestelijke start van het jubileumjaar. De Vereeniging is opgericht in 1932 met als doel het bevorderen van de gezamenlijke belangen van de gemeenten die aan de vroegere Zuiderzee lagen. Ook lokale verenigingen waren van de partij, zoals Corsovereniging Vollenhoven, Kermiscomité Lutjebroek en Oranjevereniging Marken. De indrukwekkende presentaties bij de drie volksfeesten zijn mede dankzij de inzet van deze verenigingen tot stand gekomen. 
 
Drie unieke traditionele feesten
Het Zuiderzeemuseum zet dit jubileumjaar de schijnwerpers op drie grote, traditionele volksfeesten, die ook nu nog jaarlijks worden gevierd: Koningsdag op Marken, het Bloemencorso in Vollenhove en de kermis in Lutjebroek. De indrukwekkende presentaties bij deze feesten zijn tot stand gekomen in samenwerking met lokale verenigingen en zijn deze middag ook bezocht. Marjan van Kampen, voorzitter van de Raad van Toezicht van het museum en burgemeester van Schagen, reageert enthousiast op de presentaties: “Ik ben ontzettend trots op de manier hoe het museum samenwerkt met de verschillende lokale verenigingen. Het eindresultaat is met recht prachtig! Daarnaast is het leuk dat onze eigen medewerkers en vrijwilligers de feestbogen en erepoorten zelf hebben gemaakt.”
 
Feestelijke rondleiding
Als eerste werd in het vissersdorp de huizenhoge praalwagen van het Vollenhoofse Bloemencorso aangedaan. Vervolgens werd de Marker haven, het middelpunt van de viering van Koningsdag, bezocht. Net zoals op Marken hangen overal rood-wit-blauw-oranje vlaggetjes en staan er oranjepoorten. Op het pleintje bij de kerk ontdekten de burgemeesters tenslotte hoe er kermis wordt gevierd in het West-Friese Lutjebroek!
 
Lokale lekkernijen
Bij een feest hoort ook iets lekkers. Iedere gemeente heeft zo zijn eigen specialiteit. Alle burgemeesters hadden een speciale lekkernij meegenomen, die allemaal aan de grote Zuiderzeefeesttafel in het museumrestaurant werden genuttigd. Harm-Jan van Schaik, burgemeester van Harderwijk en voorzitter van de Vereeniging van Zuiderzeegemeenten, geeft aan dat hij een Zeebeer heeft meegenomen. Vernoemd naar de Harderwijkse Zeeweringen en een heerlijke meergranen cake-koek-brood boordevol vitaminen en mineralen. Het brood is gevuld met abrikozen, amandelschaafsel, hazel- en walnoten en suiker. Jan Nieuwenburg, burgemeester van Hoorn, nam een Hoornsche broeder mee: een zwaar gevuld krenten rozijnenbrood met een bruine suiker kaneel vulling, die sinds 1850 op een ambachtelijke wijze wordt gemaakt. 

 Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling
Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2023.
 

Bron: Zuiderzeemuseum, zondag 2 april 2023

naar Marker Nieuws indexpagina