naar Marker Nieuws indexpagina
Kerk TV op Marken niet meer weg te denken
zondag 2 april 250ste uitzending
 
Kerk TV op Marken beleeft morgen, zondag 2 april 2023, haar 250ste uitzending. De Protestantse Gemeente Marken had al vele jaren Kerkradio, maar door het coronavirus werd begin 2020 ook versneld overgegaan op Kerk TV. De eerste uitzending was op zondag 15 maart 2020 vanuit de Grote Kerk aan de Kerkbuurt.
 
De eerste uitzending verliep niet helemaal vlekkeloos, maar deze ‘hobbels’ werden al snel opgelost door Cees Zeeman (van de Smid). De dag na de eerste uitzending werden de problemen doorgenomen en werd er een Whatsapp groep geformeerd waarin onder andere de voorzitter van de Kerkenraad in deelneemt en uiteraard dominee Huib Klink, onder de naam ‘Test Panel KerkTV’. Tijdens een ‘live’ uitzending kunnen de deelnemers, die thuis meekijken, tijdens een uitzending direct de ‘regie’ bereiken, als er iets niet goed gaat, zoals bijvoorbeeld een microfoon die vergeten is aan te zetten.
 
Klaas Zondervan heeft de installatie (netwerkkabels, stroomvoorzieningen, meubilair gemaakt/aangelegd). Hij heeft zelfs een desktop-pc gedoneerd. Cees Zeeman heeft de 'research en development' gedaan en experimenteren met geleende beveiligingscamera van de scholengemeenschap waar hij werkt. De eerste maanden werden de beelden gemaakt met afgeschreven smartphones.
 
De uitzendingen werden aanvankelijk uitgezonden via YouTube, wat na twaalf uitzendingen overging naar Kerkdienstgemist.nl. Deze overgang van YouTube naar Kerkdienstgemist.nl was een kwestie van 'rechten’. Via Kerkdienstgemist.nl is ook meer mogelijk, zonder dat de livestream op stop wordt gezet, bijvoorbeeld wanneer muziek wordt uitgezonden waar rechten op zitten.
 
Kijkcijfers
De kijkcijfers van Kerk TV zijn niet slecht. Sinds begin april 2022 mogen mensen weer 'normaal ' naar de kerkgebouwen komen, maar toch blijven de kijkcijfers goed. Gemiddeld wordt er via ruim 88 ontvangsteenheden ‘live’ meegekeken naar de wekelijkse zondagdiensten. Je kan ongeveer 1,5 personen per ontvangsteenheid rekenen en kom je op een ‘digitale’ Kerk van ruim 132 personen. Teruggekeken wordt er gemiddeld door 85 personen elke week.  De best bekeken rechtstreekse uitzending (exclusief afscheidsdiensten) tot op heden is eerste kerstdag 2020 met 251 ontvangsteenheden (± 377 kijkers).
 
Uitvaartdiensten
Sedert medio december 2020 kunnen ook de uitvaartdiensten worden uitgezonden, maar dit gebeurt alleen als de nabestaanden ermee instemmen. In de coronatijd was dit veelal een mooie oplossing, omdat er slechts een beperkt aantal personen aanwezig mocht zijn in de Kerk.
 
De Protestantse Gemeente Marken heeft ‘de stap’ naar Kerk TV ook genomen, om de ouderen zoveel mogelijk betrokken te houden bij de kerkelijke gemeente. Ouderen worden steeds behendiger met digitale middelen als internet, TV en smartphones en anders vragen ze hulp aan kinderen en/of kleinkinderen.
 
Vrijwilligers
Kerk TV kan alleen 'bestaan', omdat een aantal vrijwilligers zich hier elke week voor inzetten. De goede kijkcijfers laten zien dat hun inzet niet zinloos is. De Protestantse Gemeente op Marken kent inmiddels een brede kring van mensen die op afstand bij de geloofsgemeenschap betrokken zijn.
 
Statistieken
2020
57
 uitzendingen
2021
85
 uitzendingen
2022
88
 uitzendingen
2023
20
 uitzendingen
 
 
 
Totaal:
250
 uitzendingen
Exclusief Eilandraad vergaderingen, kinderkerstfeest en bingo’s.

Bron: PepProductions, zaterdag 1 april 2023

naar Marker Nieuws indexpagina