naar Marker Nieuws indexpagina
Leerlingen Rietlandenschool openen nieuwe tentoonstelling Marker Museum
Aniek Sluys en Eline Gerritsen
Eline Gerritsen (links) en Aniek Sluys
 
‘Van Trouw tot Rouw’ is het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Marker Museum, die afgelopen zaterdag officieel werd geopend door twee leerlingen van basisschool De Rietlanden. In bijzijn van het bestuur van de ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’, genodigden en de vele vrijwilligers die de vereniging rijk is. Het Marker Museum kijkt met deze tentoonstelling terug op alle kleding fases van het huwelijk tot het overlijden op Marken door de jaren heen.

Het Marker Museum bestaat tevens dit jaar officieel veertig jaar (10 mei), reden om mooie kostuums uit de kast te halen. In deze tentoonstelling zijn trouw- en bruiloftskostuums te bewonderen, alsmede alle rouwfases in de kleding die op Marken gebruikelijk waren.

De middag werd in de Grote Kerk aan de Kerkbuurt geopend door Cor Visser, voorzitter van het Marker Museum. Hij heette iedereen welkom en bedankte iedereen die heeft meegewerkt aan de realisatie van ‘Van Trouw tot Rouw’. Na Visser was het tijd voor een muzikale onderbreking. ‘Men in Black’, vanmiddag in Marker klederdracht, brachten een aantal liederen ten gehore, waarvan een paar in het ‘Mereker’ dialect. Vervolgens bracht Klaas Zondervan een foto presentatie op de aanwezige monitoren in de kerk, waarbij muzikale ondersteuning kwam van Dirk Kes op het kerkorgel, met onder andere het ‘Marker Volkslied’. Daaropvolgend brachten de vijf heren van ‘Men in Black’ nog een paar liederen. Na een kort interview met, en wat vragen aan, de twee leerlingen van de Rietlandenschool welke de tentoonstelling gaan openen, Aniek Sluys (11) en Eline Gerritsen (11), over de Marker klederdracht, was het tijd voor een ‘natje & droogje’.

Na het ‘natje & droogje’ was het tijd voor de daadwerkelijk officiële opening van de nieuwe tentoonstelling. Voor het museum aan de Kerkbuurt werd door Aniek Sluys en Eline Gerritsen een lint doorgeknipt en werd de tentoonstelling officieel geopend verklaard door de twee dames en konden alle aanwezigen de nieuwe tentoonstelling in het museum gaan bekijken.

Het Marker Museum is gevestigd op Kerkbuurt 44-47 te Marken. Het museum is dagelijks geopend tot en met 31 oktober. Openingstijden t/m september van 10.00 uur tot 17.00 uur, in oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 16.00 uur.
 
‘Men in Black’, vanmiddag in Marker klederdracht
Dirk Kes op het kerkorgel  
Cor Visser met de speciale gasten Cor Visser achter 'Het bordje'
Klaas Zondervan bracht een foto presentatie op de aanwezige monitoren in de kerk
Een kort interview met, en wat vragen aan, de twee dames welke de tentoonstelling gaan openen, Aniek Sluys en Eline Gerritsen
Uiteraard kregen Aniek en Eline een cadeautje voor de medewerking
Alle aanwezigen konden de nieuwe tentoonstelling bekijken
       

Bron: PepProductions, zaterdag 25 maart 2023

naar Marker Nieuws indexpagina