naar Marker Nieuws indexpagina
Remco Bosma beŽdigd als dijkgraaf, boegbeeld van HHNK
"De rol van waterschappen is nooit klaar"
Commissaris van de koning van Noord-Holland Arthur van Dijk heeft Remco Bosma beŽdigd als nieuwe dijkgraaf voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De beŽdiging vond plaats tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard.
 
In zijn inauguratiespeech benadrukte Bosma het belang van waterschappen voor een laaggelegen land zoals Nederland. Refererend aan de herdenking van de Watersnood van 1953, eerder deze week, en de indringende documentaires op televisie, stelde Bosma dat "We nog niet klaar zijn, misschien wel nooit. De belangrijke rol van waterschappen bij het leefbaar houden van Nederland wordt steeds meer erkend." Daarnaast sprak Bosma zijn waardering uit voor de manier waarop Hollands Noorderkwartier samenwerkt met gemeenten, inwoners, agrariŽrs en bedrijven.
 
Boegbeeld
In oktober vorig jaar droeg algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Remco Bosma unaniem voor als nieuwe dijkgraaf. De voordracht is onlangs door de koning bekrachtigd, zodat Bosma ten overstaan van de commissaris van de koning en het voltallig algemeen bestuur en genodigden de belofte kon afleggen. De benoeming is voor zes jaar. Na de beŽdiging richtte commissaris van de koning Van Dijk het woord tot Bosma: "De cirkel is rond. Je begon als jonge ambtenaar bij Uitwaterende Sluizen, en bent nu dijkgraaf van fusiewaterschap Hollands Noorderkwartier. Jouw stip op de horizon [de functie van dijkgraaf] werd een schot in de roos. Jij bent een nieuw boegbeeld voor dit hoogheemraadschap."
Remco Bosma begon zijn carriŤre begin jaren '90 als ingenieur waterbeheer bij Het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland, in 2003 opgegaan in het huidige hoogheemraadschap. De afgelopen vier jaar was hij burgemeester van de gemeente Bladel (NB). Toen de functie van dijkgraaf bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vacant kwam, realiseerde Bosma zich dat deze kans maar enkele keren tijdens een professionele carriŤre langs komt. "Het was nu of nooit." Eťn van de eerste dossiers waarmee hij zich zal bezighouden zijn de waterschapsverkiezingen van 15 maart aanstaande.
 
Waterbeheer
Naast burgemeester was Bosma van 2019 tot met 2021 ook portefeuillehouder Economische Zaken voor Bladel. In die rol was hij ook voorzitter van het Kempisch Bedrijven Park en plaatsvervangend voorzitter van het portefeuillehouderoverleg Economie van de metropoolregio Eindhoven.
Bosma studeerde Milieukunde aan de Hogeschool van West-Brabant en daarna Waterbeheer aan de Wageningen Universiteit. Naast zijn politieke loopbaan als statenlid van de provincie Flevoland en lid van de Tweede Kamer werkte hij in diverse functies bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bosma is getrouwd en heeft drie kinderen.

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), vrijdag 3 februari 2023

naar Marker Nieuws indexpagina