naar Marker Nieuws indexpagina
Tess Zondervan op een postzegel
Nederlandse klederdracht op postzegels Jimmy Nelson

 

PostNL geeft op woensdag 25 januari een bijzondere serie postzegels uit met de naam ‘Jimmy Nelson – Ode aan Nederland’. Op de postzegels staan portretten van vrouwen en meisjes in verschillende Nederlandse streek- en klederdracht, gefotografeerd door de beroemde kunstfotograaf Jimmy Nelson.
 
De foto’s op het postzegelvel komen uit het boek 'Between the Sea and the Sky' uit 2022 van de Brits-Nederlandse kunstenaar Jimmy Nelson. In zijn boek portretteert Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in hun eigen omgeving in traditionele dracht. Op de postzegels zijn bijna alle gefotografeerde gemeenschappen vertegenwoordigd, van Axel tot de Zaanstreek en van de Veluwe tot Volendam.
 
Overhandiging in Volendams Museum
Noud Wegman, directeur Commercie bij PostNL, overhandigt op 25 januari in het Volendams Museum de eerste serie van deze speciale postzegel aan Jimmy Nelson en ontwerper Larissa Rosvaenge. Dat gebeurt in het bijzijn van een Volendams kinderkoor en zo’n honderd mensen in klederdracht uit de verschillende gemeenschappen zoals die op de postzegels te zien zijn.
 
Larissa Rosvaenge
Het ontwerp van de postzegels ‘Jimmy Nelson – Ode aan Nederland’ werd gemaakt door Larissa Rosvaenge. Zij is als grafisch ontwerper in het team van Jimmy Nelson Studio verantwoordelijk voor alle ontwerpen. “Bij de selectie van de foto’s heb ik mij in het begin geen beperkingen opgelegd. Ik heb eerst gekeken welke mensen uit het boek het meest tot mij spraken en of de beelden goed met elkaar communiceerden. Daarna zijn we meer gaan sturen op balans. Een evenwicht in leeftijd bijvoorbeeld: de jongste geportretteerde op de postzegels is 3 jaar, de oudste is diep in de 80, maar ook evenwicht in waar mensen vandaan komen, welke kleuren in de foto’s overheersen, wat voor kijkrichtingen er zijn.”
 
Intensiteit van de gezichtsuitdrukking
De sfeer op de portretten is bepaald door de manier waarop Nelson zijn onderwerpen fotografeert. “Dat gebeurt altijd met het volste respect”, vertelt hij. “In een omgeving waar stilte overheerst en waar ik mij in dienst stel van het onderwerp. Ook de techniek speelt een belangrijke rol. Ik fotografeer bij natuurlijk licht met een analoge platencamera, een groot diafragma en een lange sluitertijd. Dat vraagt van de mensen dat ze lang stil zitten en dat zie je terug in de intensiteit van de gezichtsuitdrukking. Het is letterlijk een unieke foto. Wij zoeken altijd naar schoonheid in imperfectie.”
 
Verkrijgbaarheid
De postzegelserie ‘Jimmy Nelson – Ode aan Nederland’ telt 5 x 4 vellen postzegels, met de waarde aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 25 januari 2023 te bestellen via de webshop van PostNL en als unieke cadeau-set op de webshop van Jimmy Nelson. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van de PostNL Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald. De prijs per vel met 5 postzegels is € 5,05.

 

       
Ode aan Nederland I: Veluwe, Huizen, Schouwen-Duiveland, Volendam, Rijssen
Ode aan Nederland II: Walcheren, Friesland, Leeuwarden, Scheveningen, Arnemuiden
Ode aan Nederland III: Spakenburg, Marken, Urk, Zaanstreek, Kampereiland
Ode aan Nederland IV: Hindeloopen, Staphorst, Katwijk, Enkhuizen, Axel

Bron: PostNL, woensdag 18 januari 2023

naar Marker Nieuws indexpagina