naar Marker Nieuws indexpagina
Marken vijfenzestig jaar géén eiland meer
17 oktober 1957 - 17 oktober 2022
Vandaag is het vijfenzestig jaar geleden dat het laatste gat werd gedicht in de vaste oeververbinding tussen Marken en het vastenland.
 
Om 13.11 uur op donderdag 17 oktober 1957 gaven de burgemeester van Marken, B.G. van Hout, en de burgemeester van Broek in Waterland, H.G.M. te Boekhorst, elkaar de hand op de dijk.
 
Marken was ineens een schiereiland geworden door dit staaltje vakmanschap van 1,6 kilometer. Natuurlijk werd de dijk niet gelegd zonder slag of sloot, er waren zowel voor- als tegenstanders, maar uiteindelijk werd het groene licht gegeven voor de aanleg.
 
De inwoners van Marken waren niet langer afhankelijk van de veerboot naar Monnickendam, om naar school en het werk te gaan.
 
Het feit dat ook de toeristen de weg nog steeds weten te vinden naar dit mooie stukje Waterland, bewijst eens te meer dat de tegenstanders van weleer geen gelijk hebben gekregen.
 
Ook de angst dat Marken en haar inwoners hun identiteit zouden verliezenwas niet gegrond, Marken is nog steeds een hechte gemeenschap en waken op velerlei manieren over heden en verleden.

Bron: PepProductions, maandag 17 oktober 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina