naar Marker Nieuws indexpagina
Brandweer Marken achtste bij tweede ronde gewestelijk ABWC 112
Het team van Marken
Staand v.l.n.r. : Wim Spelt, Edgar Zondervan, Peter Guijt en .........
Geknield v.l.n.r.: Dennis Boes en Justin Zeeman

 

Zaterdag 25 juni werd er in Berlicum een tweede Gewestelijke (brandweer) vaardigheidstoets in de klasse '112' afgenomen. Brandweer Marken is tijdens deze toets als achtste geŽindigd. Marken gaat helaas niet door naar de landelijke finale in Bedum (Groningen) op zaterdag 24 september.
 
De vaardigheidstoetsen worden georganiseerd onder auspiciŽn van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comitť (ABWC) en in samenwerking met de medewerkers van de brandweer Berlicum.
 
Nummer 1, 2 en 3 gaan door naar de landelijke finale 112 op zaterdag 24 september 2022 in Bedum (Groningen). De prijzen werden uitgereikt door wethouder B. van Druenen van Berlicum.
 
1. Linschoten, 1.966 punten
2. VRBZO, 1.949 punten
3. De Beerzen, 1.941 punten
4. Kootwijkerbroek, 1.941 punten
5. Nieuwerkerk aan de IJssel, 1.933 punten
6. Boekel, 1.925 punten
7. Sint Oedenrode, 1.861 punten
8. Marken, 1.785 punten
9. Luijksgestel, 1.782 punten
10. Diessen, 1.650 punten

 

 Complete uitslag 112 in Berlicum 
 
Scenario:
Melder:
Melder reed over de Runweg in Berlicum en zag een luchtballon erg laag overkomen en was bang dat het niet helemaal goed ging. De ballon ging richting industrieterrein Overbeeke. De volgauto van de ballon kwam hij later met hoge snelheid tegen en die reed ook die kant. Hij vertrouwde het niet helemaal en heeft daarom 112 gebeld. Melder had geen tijd om te gaan kijken of het allemaal goed was gegaan en is doorgereden maar ziet de ballon niet meer in de lucht. De meldkamer alarmeert een TS en deze word prio 2 naar het meldadres gestuurd voor een controle.
 
Op locatie:
Bij aankomst van de TS zien ze de mand van de ballon op de rand van het plat dak liggen. De brander brand nog en de piloot zit nog in de mand. De passagier staat ernaast op het dak. Als deze uitgevraagd worden geven ze aan dat de piloot last heeft van zijn benen maar geen zichtbare verwondingen. Als gevraagd wordt of ze brander uit kunnen maken draaien ze de gasflessen dicht en gaat de brander uit. Voor deze personen kan de hoogwerker opgeroepen worden die de personen zelfstandig van het dak af kan halen.
 
Tegen het pand staat een steiger. De volgauto is met haast naar de ballon toegekomen en kon te laat remmen. De volgauto is tegen de steiger tot stilstand gekomen maar heeft een omstander geschept die klem zit tussen de steiger en de auto ook is deze persoon gespiesd door een steigerbuis door zijn been. De auto kan gemakkelijk naar achter gerold worden waarna de buis in overleg met de ambulance doorgeknipt kan worden en de patiŽnt mee kan naar het ziekenhuis. De steiger lijkt verder veilig en verdient geen verdere aandacht maar kan natuurlijk niet gebruikt worden door de brandweer.
 
Binnen in het pand is door de brander van de ballon een kleine doorbranding ontstaan. Deze kan na het ontdekken makkelijk met een HD-straal geblust worden. Er hangt weinig rook en als er gemeten wordt, wordt er geen CO gemeten.
 
Een heftruck chauffeur die binnen in het pand bezig was heeft de brand tegen het dak opgemerkt. Hij is van de heftruck gesprongen om te gaan kijken. Hij is achter de bediening blijven hangen. Daardoor is hij onder de lading, een stalen plaat van 1000kg terecht gekomen met zijn been. De plaat kan in overleg met de ambulance gelift worden met de spreider waarna hij naar het ziekenhuis overgebracht kan worden.
 
Als deze klussen geklaard zijn kan het pand overgedragen worden aan de eigenaar en eventueel politie.
Programmaboekje

Bron: PepProductions, zaterdag 25 juni 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina