naar Marker Nieuws indexpagina
Kenterschootrace 2022
 
Dit weekend wordt de zestiende editie van de Kenterschootrace gehouden. Dé wedstrijd voor authentieke visserijschepen, waarbij behendigheid de doorslag kan geven.
 
Zeilen met een visserman gaat vaak ook over behendigheid. Velen van ons kennen het gevoel. Het bovenwindse joontje is gespot, de benedenwindse ligt gunstig, voorbereidingen worden getroffen. De stuurman legt het schip boven het bovenwindse joontje, de kenterschoot gaat erin. Het eerste rif is gestoken. Op het teken van de schipper gaat de fok naar beneden, de kenterschoot aan, zwaard wat op maar nee, toch wat meer zwaard, het roer een beetje om. Kenterschoot wat verder door om het later weer wat te vieren. Langzaam drijfthet schip op de joon aan. Joon pakken, omlopen en halen maar….een snoekbaars, blei, blei, blei, botje…er is in ieder geval wat gevangen…’s Avonds aan de borrel vindt iedereen het een goede prestatie… Ook dat is varen met een visserman.
 
De organisatie van de Kenterschootrace probeert al deze geneugten van het varen met traditionele visserijschepen samen te voegen in een evenement waarin het om snelheid en behendigheid, maar ook om slimmigheid gaat. Denk je een snelle racer te zijn, beperk je dan tot het varen van een wedstrijdbaan. Maar ben je een behendig schipper met vissermankwaliteiten, dan kan het wel eens lonend zijn om extra punten te verdienen door het zetten en halen van een aantal dobbers. Wat in ieder geval door de wedstrijdcommissie zeer gewaardeerd zal worden is als jullie gaan dwarsliggen, of beter gezegd: met het schip al kenterend over de finish komen. Welke visserman kan dit nog?
 
 www.kenterschootrace.nl 

Bron: PepProductions, zaterdag 21 mei 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina