naar Marker Nieuws indexpagina
Dirk Boes neemt na ruim 40 jaar afscheid van Brandweer Marken
Pieter Jan Teerhuis nieuwe postcoördinator post Marken
v.l.n.r.: Pieter Jan Teerhuis, Marian van der Weele, Natasja van Meerveld (vriendin van Dirk), Dirk Boes en André Siebeling

Dirk Boes heeft vrijdagavond afscheid genomen van de brandweer. In de brandweerkazerne aan de Buurterstraat op Marken werd de heer Boes in het zonnetje gezet en kreeg hij onder andere een vrijwilligersmedaille 'Openbare Orde en Veiligheid' opgespeld en een bijbehorende oorkonde uitgereikt door de burgemeester van de gemeente Waterland, mevrouw Marian van der Weele.
 
Loopbaan bij de brandweer
Op 1 augustus 1981 kwam Dirk officieel in dienst bij de brandweer van de gemeente Marken, dat per 1 januari 1991 door een herindeling opging in de gemeente Waterland. Vorig jaar augustus zat Dirk dus veertig jaar bij de brandweer.  
 
In zijn tijd bij de brandweer heeft Dirk zich opgewerkt van Brandwacht naar Brandmeester (1995) en brandweerchauffeur (2004). Hij is op 15 januari 1998 door de gemeente Waterland aangesteld als postcommandant van brandweer Marken. Na de regionalisering in 2014 is die functie veranderd naar postcoördinator (poco). Na ruim 24 jaar heeft Dirk deze functie overgedragen aan Pieter Jan Teerhuis (officieel per 1 maart 2022).
 
Koninklijke Onderscheiding
In april 2010 kreeg Dirk een Koninklijke Onderscheiding voor onder andere zijn brandweer ‘hobby’, die hij vrijdag heeft beëindigd.
 
De avond
De avond werd geopend door de nieuwe ‘poco’ van de post Marken, Pieter Jan Teerhuis. Hij heette iedereen van harte welkom. Vervolgens kwam de burgemeester van Waterland naar voren. Na wat mooie woorden en het opspelden van een vrijwilligersmedaille, kwam het moment van de officiële ‘poco’ overdracht. Dirk overhandigde symbolisch aan Pieter Jan een rood naambordje van de Veiligheidsregio. Vervolgens was het de beurt aan André Siebeling, teamleider van Cluster Oost, waar post Marken onder valt. Hij spelde de onderscheiding voor veertig jaar trouwe dienst op, uit naam van Brandweer Nederland. Deze moest Dirk nog in ontvangst nemen en was blijven liggen door de coronaperikelen. Daaropvolgend kwam Piet Honingh, oud-brandweer collega, met enkele anekdotes uit de rijke brandweer carrière van Dirk. Als laatste kwam Dirk zelf aan het woord. Hij bedankte iedereen voor de fijne samenwerking al die jaren. Pieter Jan gaf tenslotte aan Dirk ook nog een cadeau namens de personeelsvereniging ‘De Blussende Beer’.
 
Na het officiële gedeelte was het tijd voor een ‘natje & een droogje’ en voor Dirk om nog gezellig na te praten met z’n oud collega’s van post Marken en uit de regio.

Pieter Jan Teerhuis Marian van der Weele  
  moeder van Dirk en op de achtergrond moeder van Pieter Jan vrijwilligersmedaille 'Openbare Orde en Veiligheid'
  Dirk overhandigde symbolisch aan Pieter Jan een rood naambordje van de Veiligheidsregio Onderscheiding voor 40 jaar trouwe dienst, uit naam van Brandweer Nederland
  Piet Honingh kwam met enkele anekdotes uit de rijke brandweer carrière van Dirk Slotwoorden van Dirk
  Pieter Jan gaf aan Dirk een cadeau namens de personeelsvereniging ‘De Blussende Beer’  

Bron: PepProductions, vrijdag 1 april 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina