naar Marker Nieuws indexpagina
Convenant Toerisme Marken ondertekend
 
Gemeente Waterland heeft met vijf organisaties een convenant gesloten om de toeristische druk in het centrum van Marken  te reguleren. Samen met vertegenwoordigers van de Stichting Eilandraad Marken, Nederlandse gidsenorganisatie Guidor, Tours & Tickets, See By Drive en EuroParcs Resort Poort van Amsterdam is dit convenant opgesteld met als doel de leefbaarheid en beleefbaarheid op Marken van inwoners én bezoekers te verbeteren.
 
In Brasserie Restaurant 'De Taanketel' aan de haven van Marken vond de ondertekening plaats, na eerst wat toespraken. Als eerste kwam burgemeester Marian van der Weele aan het woord. Ze memoreerde onder andere nog dat Sijtje Boes de eerste toeristenwinkel was begonnen op het schiereiland. Vervolgens sprak Cees van Altena, voorzitter Eilandraad, de aanwezigen toe. Hij memoreerde het belang van het convenant. En dat toeristen op het schiereiland ook zorgen voor voorzieningen, die er anders minder of helemaal niet zouden zijn geweest. Daarna was het tijd voor de ondertekening. Na de ondertekening was het tijd voor een 'natje & droogje'.
 
Leefbaarheid op Marken
De leefbaarheid op Marken is onder druk komen te staan door grote groepen toeristische bezoekers. Daarom is het tijd dat het toeristische bezoek meer gereguleerd wordt. Niet alleen de inwoners van Marken, maar ook de ondernemers in de toeristische branche hebben hier baat bij en behoefte aan. Om het toerisme beter te reguleren worden er een aantal maatregelen genomen. Zo is ervoor gezorgd dat er een gastvrouw aanwezig is op het algemene parkeerterrein. Tevens is de intentie om op of nabij dit algemene parkeerterrein een parkeerplaats voor elektrische vervoermiddelen te realiseren en worden er plekken aangewezen waar groepen mogen stilstaan voor uitleg van gidsen.
 
Burgemeester Marian van der Weele: “Wij doen er als gemeente alles aan om de leefbaarheid op Marken te behouden en te verbeteren. Het is positief dat alle partijen zich hiervoor willen inzetten. De intentie is om met elkaar in gesprek te blijven en samen het prachtige Marken toekomstigbestendig te maken voor inwoners, bezoekers en ondernemers.”
 
De ondertekening van het convenant
Gemeente Waterland See By Drive
Stichting Eilandraad Marken Tours & Tickets
EuroParcs Resort Poort van Amsterdam Nederlandse gidsenorganisatie Guidor
 Convenant Toerisme Marken in pdf  

Bron: PepProductions, maandag 21 maart 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina