naar Marker Nieuws indexpagina
Schenkster verrast KNRM Marken met nieuwe reddingboot
De nieuwe reddingboot gaat Bertien heten en is van de Chaterina D-klasse (7,5 meter RIB)
v.l.n.r.: Marian van der Weele, Bertien van der Kolk en Jacob Tas
 
 Maandagavond 14 maart is de vrijwillige bemanning van station Marken van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) tijdens haar reguliere oefenavond buitengewoon verrast door mevrouw Bertien van der Kolk. De Monnickendamse maakte bij verrassing en in een zeer ontspannen sfeer aan de vrijwilligers bekend dat zij de KNRM een reddingboot schenkt die in de toekomst op Marken gestationeerd zal worden. Een voornemen dat op luid applaus van de redders kon rekenen.
 
Enkele uren voor de kennismaking met de bemanning tekende mevrouw Van der Kolk in het bijzijn van KNRM-directeur Jacob Tas, relatiebeheerder Cora Bartels, voorzitter van de plaatselijke commissie Marian van der Weele én onder toeziend oog van de notaris de schenkingsakte. Bertien van der Kolk vertelde de bemanning dat zij op haar achtste levensjaar haar eerste bootje kreeg - nog eerder dan haar eerste fiets - en dat de zekere aanwezigheid van de KNRM voor haar, en met haar voor vele andere watersporters, belangrijk is en vertrouwen geeft. Nu het voor haar mogelijk was om bij leven te schenken en zo betrokken te worden bij het bouwproces van de naar haar vernoemde reddingboot en bij het reddingstation Marken, kwam ze tot dit genereuze besluit.
 
Reddingboot 'Bertien'
De nieuwe reddingboot gaat Bertien heten en is van de Chaterina D-klasse (7,5 meter RIB). KNRM Marken is nu uitgerust met een reddingboot van de Valentijn- klasse (11 meter) en een zogenaamde Atlantic 75 (7,5 meter). Deze twee reddingboten worden de komende jaren vervangen door respectievelijk een Van Wijk- klasse (ruim 11 meter) en een reddingboot van de Chaterina D-klasse (7,5 meter). Deze laatste gaat dus Bertien heten.
 
De indienststelling van de nieuwe reddingboten is onderdeel van de grootschalige vlootvernieuwing van de KNRM. In 15 jaar moeten ongeveer 70 reddingboten worden vervangen. Een immense operationele en financiële operatie voor een organisatie die volledig op vrijwilligers en donaties drijft. In dat licht is de bijdrage van Bertien méér dan welkom en derhalve door bemanning én directie in dank aanvaard.
 
 
Artikel 16146:
Donderdag 20 januari 2022 ondertekenden de KNRM en Palfinger het contract voor de oplevering van twaalf 7,5 meter aluminium Rigid Inflatable Boats (RIB). Met de bouw is een investering van 2,67 miljoen euro gemoeid. Deze wordt bekostigd uit nalatenschappen en bijdragen van donateurs van de KNRM.
 
Per RIB : € 2.670.000 / 12: € 222.500
 
           

Bron: KNRM Marken, donderdag 17 maart 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina