naar Marker Nieuws indexpagina
Verordening Startersleningen door Waterlandse gemeenteraad aangenomen
 
De verordening Startersleningen is door de gemeenteraad (unaniem) aangenomen op donderdag 27 januari 2022.
 
Dit betekent dat starters binnenkort een starterslening kunnen aanvragen bij de gemeente Waterland. Deze startersleningen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat ook jongeren een koopwoning kunnen bemachtigen. Op de huidige woningmarkt is het, helemaal voor starters, lastig om een huis te bemachtigen. De startersleningen overbruggen het verschil tussen het maximaal te lenen bedrag en de koopprijs van de woning.
 
De startersleningen zijn  bedoeld voor jongeren of jonge gezinnen die nu al in de gemeente wonen of hiermee een sociale of economische binding hebben. Starters tussen 18 en 35 jaar kunnen in aanmerking komen voor de lening. Het maximaal te lenen bedrag is maximaal 20% van het totale leenbedrag met een maximum van 30.000 euro. De starterslening is alleen geschikt voor aanvragers die (gezamenlijk) niet meer dan 49.000 euro bruto per jaar verdienen en voor huizen waarvan de koopsom niet meer dan 240.000 euro bedraagt. De eerste drie jaar hoeft over de starterslening geen maandlasten worden betaald, zo wordt er rekening gehouden met de verwachten inkomensgroei van starters.
 
Wethouder Wonen Ton van Nieuwkerk: “Op de huidige woningmarkt is het voor starters erg lastig om een woning te bemachtigen. Met deze startersleningen kunnen wij hen net dat benodigde zetje in de rug geven, zodat ook zij de woningmarkt kunnen betreden.”
 
Zodra de starterslening aangevraagd kan worden, leest u dat uiteraard op www.waterland.nl.
 
Amendement VVD
Het eerst genoemde budget van € 200.000 is door een aangenomen amendement van de VVD gewijzigd in 'onbeperkt'.  Dit amendement strekt ertoe, dat alle starters van Waterland, die voldoen aan de voorwaarden, een starterslening kunnen krijgen.
 
 Verordening Startersleningen Waterland 2022 in pdf 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 28 januari 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina