naar Marker Nieuws indexpagina
Honderd jongeren spreken zich uit over Woningnood Waterland
Enquête van PvdA Waterland onder jongeren
‘Het is gewoon belachelijk dat je nergens een woning kunt krijgen’, ‘Zorg dat ouderen kunnen doorstromen naar seniorenwoningen’, ‘Meer appartementen bouwen graag, dus meer in de hoogte zodat er meer jongeren een woning kunnen krijgen’. De reacties zijn helder en duidelijk. Jongeren wonen massaal thuis bij hun ouders en willen het huis uit. Dit bleek uit de enquête die PvdA Waterland onder jongeren hield.
 
De jongeren die de enquête invulden wonen door heel Waterland: Monnickendam, Ilpendam, Broek in Waterland, Marken, Watergang, Zuiderwoude, De Purmer. Dit leeft dus dus in onze hele gemeente. Zij zoeken een sociale huurwoning en zijn gemiddeld al meer dan drie jaar aan het wachten, meestal langer. De woningen die te koop staan zijn veel te duur en de wachtlijsten voor huurwoningen zijn veel te lang.
 
De suggesties die gedaan worden zijn het bouwen van meer kleine huizen / tiny houses, appartementen, het opbouwen van oude gebouwen of boerderijen en het beter laten doorstromen van senioren. Tijdelijk wonen vinden de meesten alleen een goede optie als ze na die tijd niet terug hoeven naar hun ouders.
 
De PvdA trekt als conclusie dat we snel door moeten op het ingeslagen pad om veel meer kleine woningen of appartementen te bouwen. Daarnaast moeten we dorstroming van senioren bevorderen door ook voor deze groep kleine woningen te bouwen met voorzieningen in de buurt zoals de Knarrehof initiatieven.
 
Dank aan alle jongeren voor het invullen van de enquête.
 
 Reactie van de wethouder wonen, Ton van Nieuwkerk:
Ik zie een heel herkenbaar en duidelijk beeld uit de enquête komen: jongeren willen dat er voor hen gebouwd wordt en dan vooral betaalbaar. We willen de komende jaren ruim 1200 woningen bouwen. 30% van deze woningen moeten sociaal zijn. Sociale koopappartementen mogen maximaal 190.000 euro kosten. Ook zullen we meer sociale huurwoningen gaan bouwen. En ook bij de toewijzing van deze woningen gaan we jongeren een grotere kans geven. Kortom, de woningnood onder jongeren is niet simpel en snel op te lossen, maar onze voorstellen geven wel houvast voor een betere toekomst. De uitkomsten van de enquête kunnen we daarbij goed gebruiken, dank!
 
Petra van Lint ‘ Wij zijn heel blij met de vele reacties, jongeren willen appartementen voor zo’n 180.000 euro.’
 Uitslag Woonenquête onder Waterlandse jongeren in pdf 

Bron: PvdA Waterland, vrijdag 28 januari 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina