naar Marker Nieuws indexpagina
Waterland laat haar bewoners zelf de isolatiewaarde woning meten
'Is uw huis goed geļsoleerd?'
 
Onderwerp: Meten van de isolatie van uw woning
 
Geachte bewoner,
 
De gemeente heeft een thermokaart laten maken waarmee u zelf kunt meten hoe verschillende delen van uw huis geļsoleerd zijn. Deze thermocard krijgen alle inwoners van Waterland gratis bij een begeleidende brief.
 
Hoe werkt de thermokaart?
U kunt de thermokaart het beste gebruiken als het buiten koud is, zo tussen de -2 en +2 graden. Zorg dat de thermostaat op 20 graden staat. Houd de kaart nu ongeveer 6 seconden tegen de muur, het raam, een vloer of een dak aan. De thermokaart geeft vervolgens rood, oranje of groen aan. Geeft de thermokaart rood aan? Dan valt er veel te verbeteren en wordt isoleren aanbevolen. Bij oranje is isoleren ook aan te raden, maar minder noodzakelijk. Bij een groen resultaat is dit deel van uw huis voldoende geļsoleerd.
 
Voordelen van isolatie
Het isoleren van uw woning leidt tot minder CO2-uitstoot. Het is dus energiebesparend en daarnaast helpt het ook besparen op uw stookkosten. Met vloerisolatie bijvoorbeeld bespaart u energie en wordt uw huis een stuk comfortabeler. Vloerisolatie kost gemiddeld tussen de € 1.800,- en 2.200,- bij een rijtjeswoning. U bespaart gemiddeld tussen de € 100,- en € 180,- per jaar. De vloer zal warmer aanvoelen. Hierdoor heeft u minder last van koude voeten. Bovendien vermindert vloerisolatie eventuele vochtproblemen vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie wordt aangebracht voor de rest van de levensduur van uw woning. De terugverdientijd is ongeveer tien jaar.
 
Duurzaamheidsfonds
Vanuit gemeente Waterland is subsidie beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsmaatregelen voor woningeigenaren. Bij het isoleren van uw spouwmuur, gevel of vloer kunt u 25% van het bedrag gesubsidieerd krijgen. Let op, er is een beperkt subsidiebedrag beschikbaar, dus dien tijdig uw verzoek in. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Meer informatie over het duurzaamheidfonds vindt u op www.waterland.nl/duurzaamheidsfonds. Ook kunt u contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket. Zij geven u gratis antwoord op alle vragen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing, energie opwekken én financieringsmogelijkheden. Neem nu contact op via: 072 743 39 56 of via info@duurzaambouwloket.nl.
 
Wij hopen dat wij u met deze acties kunnen helpen de CO2-uitstoot en de energierekening van uw woning te verlagen.
Met vriendelijke groet, namens burgemeester en wethouders,
 
Astrid van de Weijenberg
Wethouder duurzaamheid
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 27 januari 2022

 naar Marker Nieuws indexpagina