naar Marker Nieuws indexpagina
In de serie Kerken in Waterland: Patmoskerk op Marken
Aflevering 11 van de nieuwe PIM-serie Kerken in Waterland gaat over de Patmoskerk op Marken. We spraken met Dominee Huib Klink, koster Jaap Boes en organist Dirk Kes over de Gereformeerde Patmoskerk.
 
Deze kerk is niet eerst gebouwd als katholieke kerk, maar gebouwd in 1968 (eerste paal) en op 23 mei 1969 was de inwijdingsdienst. De Grote Kerk was verouderd en de Patmoskerk is als moderne hoeve met een puntdak en met uitzicht over de weilanden, voor meerdere activiteiten gebouwd. Dorpshuis Het Trefpunt was er nog niet en naast kerkelijke activiteiten werden er concerten, kinderkerstvieringen, de kinderbijbelweek en toneelvoorstellingen gegeven. De zaal binnen is omkeerbaar met twee podia. Stoelen en geluidsboxen kunnen worden omgedraaid.

De hoge ruimte in de kerk heeft een goede akoestiek. Christelijk Gemengd Koor 'Marcantat' oefent er ook graag. Het liturgisch centrum bevindt zich op een verhoging, boven het alledaagse uitgetild. Met een spreekgedeelte, een liturgische werktafel, een kansel, een doopvont en paaskaars. Dit gaat terug naar de vroege kerk en vind je niet in veel kerken op deze wijze. De meubels zijn getimmerd door een Marker, zoals veel in de kerk gedaan is door vrijwilligers die hun kennis en kunde voor de kerk hebben ingezet.

Het gebrandschilderde raam toont Johannes Patmos, naar wie de kerk is vernoemd. Johannes Patmos is naar een eiland verbannen, wat een verbinding geeft met het eiland Marken. Architect Hoeks heeft het raam geschonken. De kunstenaar is helaas onbekend.

Dirk Kes is de vaste organist en vertelt over het orgel, dat niet het oorspronkelijke orgel is, maar in 1989 is ingebouwd. Er stond eerst een eenvoudig orgel maar door een legaat van een Marker is dit orgel mogelijk gemaakt. Naast Kes is Sebastian van der Pluijm organist, helaas een uitstervend beroep.
Interviews: Patty de Jong / Camera: Jos de Vos & Peter van Maanenberg / Montage: Peter van Maanenberg
Huib Klink Jaap Boes
Dirk Kes  

Bron: Omroep PIM,  woensdag 12 januari 202

 naar Marker Nieuws indexpagina