naar Marker Nieuws indexpagina
Chardy's rondgang
  Vorig jaar had Chardy het initiatief genomen om de lockdown kerst op te fleuren met een optreden op een heus mobiel carillon.

Dit jaar wilde Chardy dat graag weer doen, alleen was het financiŽle plaatje een uitdaging, want om het weer zelf te vergoeden was een te groot bedrag om zomaar even neer te leggen. Dus Chardy heeft besloten een crowdfundingsactie op te zetten, in de hoop dat hij het benodigde bedrag bij elkaar kon krijgen.

Het ging om een bedrag van Ä900 om het te kunnen financieren.

Op 29 november is de actie van start gegaan. 2 december was het complete bedrag al binnen! Dit was niet te bevatten, de hoop dat het zou kunnen was weg, het ging gebeuren!

Chardy had ook een doel voor als er meer geld opgehaald werd dan nodig was, dat was het Leger des Heils. Dit omdat iedereen een warm thuis nodig heeft en het Leger des Heils biedt dit aan mensen die om wat voor reden dan ook op straat zijn komen te staan.

Vandaag was het dan eindelijk 24 december en kon Chardy iets teruggeven aan de Marker bevolking!

Rond 15.30 was het carillon op Marken en werd het gereedgemaakt voor de rondgang.

Om 16.20 uur vertrokken we van het parkeerterrein en begonnen we het muzikale rondje door Marken. Dit was wel een ronde met hindernissen, de totale combinatie (bus en carillon op aanhanger) is bijna 12 meter lang. Maar met vakkundig stuurwerk en soms een enkele keer steken, werd (bijna) heel Marken voorzien van de vrolijke klanken van het carillon. Helaas was het niet haalbaar om naar de werven te gaan, vanwege de smalle en doodlopende wegen.

Het carillon telt 50 klokken, variŽrend van 350 kilo per klok tot 5 kilo. Het carillon zelf is puur ambachtelijk handwerk en kan daarom op een kar bediend worden. Het carillon bestaat uit 3 delen, die ook op een vaste locatie bespeeld worden.

Chardy had een repertoire van 15 kerstnummers, die elke keer met een kleine variatie te horen was. Ook het Marker volkslied mocht natuurlijk niet ontbreken!

Chardy heeft dit weer met veel plezier gedaan en het feit dat er zoveel mensen op af kwamen, gewoon op straat liepen of voor de ramen stonden, maakte de kerstsfeer helemaal compleet.

Na een ronde van 2 uur was het klaar. Het spelen op een carillon, in de buitenlucht, is best een zware opgaaf, omdat er geen handschoenen gedragen kunnen worden.

Chardy bedankt voor deze fijne muzikale start van de kerst 2021!

 

Bron: MijnProducties, vrijdag 24 december 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina