naar Marker Nieuws indexpagina
Kroonprinses Amalia 18 jaar
7 december 2003 - 7 december 2021
Vlag op de Grote Kerk

"Achttien is nog ver weg voor mij, ik heb daar niet veel gedachten aan gewijd. Achttien zal niet heel veel anders zijn", zei Amalia een jaar geleden over haar verjaardag waarop ze officieel troonopvolger wordt. Toch veranderen er op 7 december wezenlijk wat dingen.
 
Haar volledige naam is
Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau.
 
Koningschap
Ten eerste het belangrijkste punt: mocht er iets met Willem-Alexander gebeuren, dan is Amalia de eerstvolgende die de troon bestijgt. De prinses vertelde in gesprek met Claudia de Breij dat ze het liever eerst aan haar moeder overlaat. Maar volgens Peter Rehwinkel, schrijver van het boek Amalia: de plicht roept, gaat dat niet zo makkelijk. De prinses zou het koningschap "uitdrukkelijk moeten neerleggen".
 
Raad van State
Al op de dag na haar achttiende verjaardag wordt Amalia binnengeleid in de Raad van State. Vanaf het moment dat ze achttien jaar is, heeft zij volgens de Grondwet zitting in de Raad van State. De Raad voorziet de regering en het parlement van advies over wetgeving en bestuur en is de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Woensdag wordt Amalia slechts verwelkomd en houdt ze een korte toespraak. "Ze zal voorlopig niet aan vergaderingen deelnemen", zegt Rehwinkel. Na haar studie zal dit met grotere regelmaat gebeuren.

Kerkplein Havenbuurt
KNRM Marken KNRM Marken
                       

Bron: Christelijke Oranjevereniging 'Marken & Oranje', dinsdag 7 december 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina