naar Marker Nieuws indexpagina
André Peereboom in EditieNL
Wat doe je als je in een lift komt vast te zitten?
Het is een nachtmerrie voor iedereen met claustrofobie: vast komen te zitten in een lift. Jaarlijks overkomt dat 49.000 mensen, blijkt uit onderzoek van het Liftinstituut. En dat is 4 procent meer dan zes jaar geleden. Veel mensen hebben geen idee wat ze moeten doen als ze vast komen te zitten in de lift.
 
Er zijn volgens het Liftinstituut dus meer liftopsluitingen: dagelijks zo'n 43. "We denken dat het komt door een combinatie van vergrijzing en het aantal liften, dat ook is toegenomen", zegt Marjon Oosting van het Liftinstituut. Mensen die minder mobiel zijn, zullen sneller gebruik maken van een lift. "En hoe vaker je de lift gebruikt, hoe groter de kans is dat je vast komt te zitten."
 
Hoe gaat zo'n redding te werk? "Je moet eerst mensen gerust stellen", zegt André Peereboom, internationaal trainer liftbevrijden. "Dan ga je de lift tornen." Dat is het handmatig verplaatsen van de lift. De besturing wordt overgenomen en zo kunnen ze de lift langzaam laten zakken. "De besturing overnemen kan gevaarlijk zijn, maar niet als je daarvoor getraind bent." Als dat gelukt is, kunnen de deuren worden geopend met een speciale sleutel.
 
André Peereboom is lift instructeur / inspecteur
 Link naar de uitzending 

Bron: Editie NL, dinsdag 9 november 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina