naar Marker Nieuws indexpagina
Besloten herdenkingsceremonie Short Stirling BK716 in Almere
dinsdag 12 oktober, aanvang 14.00 uur
Een ingekleurde foto van de bemanningsleden van de verongelukte BK716

 

Op dinsdag 12 oktober 2021 houdt de gemeente Almere een besloten herdenkingsceremonie in het ‘Bos der Onverzettelijken’.
 
Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog
De herdenkingsceremonie is ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716.
 
De Short Stirling BK716 is een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, die na bombardementen op Berlijn, op de terugvlucht in maart 1943 is neergeschoten nabij de 'Kuil van Marken'. Aan boord zaten zeven bemanningsleden, vijf Britten en twee Canadezen. Samen met de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden wordt stilgestaan bij het offer dat zij brachten. Vorig jaar is het vliegtuig geborgen. Er zijn stoffelijke resten gevonden.
 
Herdenkingsceremonie
De herdenkingsceremonie is voor de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een belangrijke afsluiting van een bijzonder project. Het vormt ook een afsluiting voor de nabestaanden. Het verzoek van de nabestaanden was de belangrijkste aanleiding voor de berging. Een deel van hen is aanwezig op 12 oktober. Tijdens de ceremonie onthult Hare Koninklijke Hoogheid prinses Margriet een speciaal gemaakt kunstwerk ter nagedachtenis aan de bemanningsleden. Dit kunstwerk, genaamd 'Rise' is van kunstenares Laura O'Neill. Het bestaat uit een motorblok van de Short Stirling BK716 waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is aan zijn kleding herkenbaar als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog.
 
Tijdens de ceremonie is er versterking van gesproken woord, speelt een orkest van Defensie akoestisch (zonder versterking) en is er rond 14.45 uur een fly by van een militair vliegtuig als eerbetoon aan de overleden bemanningsleden.
 
Ook een aantal vrijwilligers van KNRM Station Marken zullen aanwezig zijn bij deze herdenkingsceremonie. De Marker Reddingboot 'Frans Verkade' vond als eerste resten van de BK716 op maandag 22 december 2008 tijdens een reddingsactie.
 
Livestream
De herdenkingsceremonie is voor een ieder te volgen via een livestream : www.almere.nl/BK716ceremonie
(Livestream start om 13.50 uur)
Kunstwerk 'Rise' van kunstenares Laura O'Neill

Bron: Gemeente Almere, donderdag 7 oktober 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina