naar Marker Nieuws indexpagina
Marker haven is een historische reddingboot rijker
 
De historische reddingboot ‘Arthur’ heeft sinds kort een plekje gekregen in de Marker haven. De voormalige reddingboot van Scheveningen en Hindeloopen is eigendom van Cees Kes en Melissa Zwaan.
 
De in augustus 1940 gereedgekomen motorboot ‘Arthur’, geschonken door mejuffrouw L. Maarschalk aan de voorloper van de huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en genoemd naar haar dierbaar hondje, werd gebouwd op de werf van 'Nicolaas Witsen & Vis' in Alkmaar.  Het was een zusterboot van de twee jaar later gebouwde motorboot Twente.
 
De 'Arthur' heeft een lengte van 14,98 m een breedte van 3,60 en een diepgang van 1,10 m. Twee 4-cilinder 'Kromhout Gardner' dieselmotoren van elk 40 pk geven de ‘Arthur’ een maximum snelheid van 8 mijl per uur.
 
De 'Arthur' werd in Scheveningen gestationeerd om de naar Engeland overgestoken reddingboot ‘Zeemanshoop’ te vervangen. Tot 1957 bleef de 'Arthur' in Scheveningen en daarna ging ze tijdelijk naar IJmuiden en Terschelling. Vervolgens lag de boot weer tot 1959 in haar eerste thuishaven om tenslotte in Hindeloopen gestationeerd te worden.
 
En vanaf heden is de ‘Arthur’ in de Marker haven te bewonderen.
 

Bron: PepProductions, dinsdag 28 september 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina