naar Marker Nieuws indexpagina
Brandweer Marken maakt water-ereteken voor omgekomen collega’s
Er werd stilgestaan bij brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak
Om 13.00 uur werd het water-ereteken gebracht op de parkeerplaats van De Nes
Vandaag, zaterdag, 19 juni, werd voor de tiende keer landelijk stilgestaan bij de moed en daadkracht van de brandweercollega’s die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak. Bij veel brandweerkorpsen hingen de brandweervlaggen halfstok. En bij meer dan honderd posten werd tegelijk met het herdenkingsmoment in Arnhem, om 13.00 uur, een minuut lang het water-ereteken gemaakt. En zo ook korps Marken. Dit 'Marker' water-ereteken werd nabij de windmolens in De Nes gebracht.
 
Jaarlijks herdenken we op de derde zaterdag in juni alle brandweermensen die zijn omgekomen tijdens of ten gevolge van het uitvoeren van het brandweervak. De landelijke herdenking bij het nationaal brandweermonument in Schaarsbergen vond dit jaar wederom plaats met een beperkt aantal mensen in verband met de huidige corona-maatregelen. Door middel van een live-uitzending werd een mooie en volwaardige herdenkingsplechtigheid gemaakt. De live-uitzending vond plaats vanaf 12.00 uur tot even na 13.00 uur.
 
Ereteken bij de brandweerposten
Ook dit jaar werden alle korpsen in Nederland opgeroepen om op zaterdag 19 juni bij zo veel mogelijk posten en kazernes tussen 12.00 en 15.00 uur de brandweervlag halfstok te hangen en om gelijktijdig aan het herdenkingsmoment in Arnhem, om 13.00 uur, een minuut lang het water-ereteken te maken. Meer dan honderd posten maken het water-ereteken, uiteraard met in achtneming van de regels met betrekking tot de fysieke afstand. Niet alle korpsen zijn in de gelegenheid om ook daadwerkelijk (fysiek) bijeen te komen of het ereteken te maken. Maar alle korpsen zijn die dag in gedachten met elkaar verbonden. Zo worden de verhalen van de omgekomen collega’s levend gehouden.
Bij alle brandweerposten in onze regio, dus ook op Marken, hing zaterdag de brandweervlag halfstok

Bron: PepProductions, zaterdag 19 juni 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina