naar Marker Nieuws indexpagina
Kerk TV op Marken beleefde honderdste uitzending
Dominee Huib Klink op de preekstoel in de Grote Kerk deze zondagmorgen
 
Kerk TV op Marken beleefde deze morgen haar honderdste uitzending. De Protestantse Gemeente Marken had al vele jaren Kerkradio, maar door het coronavirus werd begin 2020 ook versneld overgegaan op Kerk TV. De eerste uitzending was op zondag 15 maart 2020 vanuit de Grote Kerk aan de Kerkbuurt. Deze morgen was de registratie vanuit de Grote Kerk uitzending nummer honderd. De uitzendingen werden aanvankelijk uitgezonden via YouTube, wat na twaalf uitzendingen overging naar Kerkdienstgemist.nl.
 
De eerste uitzending verliep niet helemaal vlekkeloos, maar deze ‘hobbels’ werden al snel opgelost door Cees Zeeman (van de Smid). De dag na de eerste uitzending werden de problemen doorgenomen en werd er een Whatsapp groep geformeerd waarin onder andere de voorzitter van de Kerkenraad in deelneemt en uiteraard dominee Huib Klink, onder de naam ‘Test Panel KerkTV’. Tijdens een ‘live’ uitzending kunnen de deelnemers, die thuis meekijken, tijdens een uitzending direct de ‘regie’ bereiken, als er iets niet goed gaat, zoals bijvoorbeeld een microfoon die vergeten is aan te zetten.
 
Klaas Zondervan heeft de installatie (netwerkkabels, stroomvoorzieningen, meubilair gemaakt/aangelegd). Hij heeft zelfs een desktop-pc gedoneerd. Cees Zeeman heeft de 'research en development' gedaan en experimenteren met geleende beveiligingscamera van het scholengemeenschap waar hij werkt. De eerste maanden werden de beelden gemaakt met afgeschreven smartphones.
 
De reden voor het overgaan van YouTube naar Kerkdienstgemist.nl was een ‘rechten’ kwestie. Via Kerkdienstgemist.nl is ook meer mogelijk, zonder dat de stream op ‘stop’ wordt gezet.
 
Van Grote Kerk naar Patmoskerk
De eerste negentien uitzendingen kwamen vanuit de Grote Kerk. Vervolgens was de Patmoskerk de ‘vaste’ (ochtend) locatie, omdat daar meer rekening kon worden gehouden met de 1,5 meter afstand regel. Vanaf de uitzending op Eerste Kerstdag wordt er om en om van de kerkgebouwen gebruik gemaakt.
 
Kijkcijfers
De kijkcijfers van Kerk TV zijn niet slecht. Gemiddeld wordt er via ruim 154 computers ‘live’ meegekeken. Gemiddeld kan je 1,5 personen per computer rekenen en kom je op een ‘digitale’ Kerk van ruim 231 personen. De best bekeken uitzending was Eerste Kerstdag met 251 ontvangst eenheden (± 377 kijkers). De 'slechtste' was Nieuwjaarsdag met ± 137 kijkers  
 
Afscheidsdiensten / rouwdiensten
Sedert medio december 2020 kunnen ook de Afscheidsdiensten / rouwdiensten worden uitgezonden, maar dit gebeurd alleen als de nabestaanden hier akkoord mee zijn. Maar in de coronatijd, is dit veelal een mooie oplossing, daar er maar een beperkt aantal personen aanwezig mag zijn in de Kerk.
 
De Protestantse Gemeente Marken heeft ‘de stap’ naar Kerk TV ook genomen, om de ouderen zoveel mogelijk betrokken te houden bij de kerkelijke gemeente. Ouderen worden steeds behendiger met digitale middelen als internet, TV en smartphones en anders vragen ze hulp aan kinderen en/of kleinkinderen.
 

Bron: PepProductions, zondag 6 juni 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina