naar Marker Nieuws indexpagina
Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok
Naar aanleiding van persconferentie van dinsdag 20 april
 
Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risicoís. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op woensdag 28 april.
 
De volgende maatregelen worden daarin versoepeld. 
 
Versoepelingen per maandag 26 april
 
Hoger Onderwijs open
Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen per maandag 26 april 1 dag per week fysiek les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden.
 
Versoepelingen per woensdag 28 april
 
Einde avondklok
Op 28 april om 04:30 Ďs ochtends vervalt de avondklok.
 
Thuisbezoek naar 2 personen
Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten die je in een week hebt. Ga je op bezoek? Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
 
Onderwijs
Voor alle onderwijsniveaus mag er onderwijs gegeven worden op externe locaties. Dit geldt ook voor praktijkonderwijs en was al toegestaan voor het voortgezet onderwijs. Hiermee krijgen onderwijs instellingen de gelegenheid om de onderwijscapaciteit op 1,5 meter te laten groeien.
 
Daarnaast worden de bibliotheken van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs heropend voor zelfstudie.
 
Terrassen buiten open
Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden.
 
  Er zijn vaste zitplaatsen en verplichte reserveringen. Reserveren mag voor maximaal 2 personen. Uitgezonderd van dit maximum per reservering zijn kinderen tot en met 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden. Reserveren aan de deur is toegestaan.
  Aan een tafel mogen maximaal 2 personen zitten, op 1,5 meter afstand. Uitgezonderd van dit maximum per tafel zijn kinderen tot en met 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden.
  Er mogen maximaal 50 mensen op een terras zijn.
  Er is verplichte verificatie van gezondheid van de bezoeker door personeel. En het personeel is verplicht om te vragen aan bezoeker om contactgegevens beschikbaar te stellen ten behoeve van eventueel bron- en contactonderzoek.
  Er mag geen entertainment zijn, zoals live optredens, op of rondom het terras.
  Er is geen zelfbediening mogelijk.
  Bezoekers mogen alleen binnen zijn om gebruik maken van het toilet, de garderobe of om te betalen. Binnen is een mondkapje verplicht.
  Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.
  De basisregels blijven gelden, zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.
  Met kuchschermen tussen tafels mogen tafels ook op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar staan. 
 
Terrassen buiten bij sportaccommodaties zijn uitgesloten van deze heropening.
 
Winkels en markten open
Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Dit houdt in dat ook de niet-essentiŽle winkels, zoals kledingzaken, weer open mogen. Hiervoor gelden wel voorwaarden.
 
  Klanten komen in beginsel alleen. Kinderen tot en met 12 jaar zijn hierop uitgezonderd. Klanten houden 1,5 meter afstand.
  Niet-essentiŽle winkels mogen open zijn van 06:00 uur tot 20:00 uur. EssentiŽle winkels, zoals supermarkten, mogen weer volgens hun reguliere openingstijden open.
  Er geldt een maximaal aantal bezoekers per winkel. Dit wordt bepaald door het winkeloppervlakte. In niet essentiŽle winkels mogen maximaal 2 personen per verdieping of 1 persoon per 25 m2 aanwezig zijn. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegeteld.
  Een hulpbehoevende en ondersteuner tellen samen als 1 klant.
  Winkelpersoneel wordt hier niet mee geteld. Maar er geldt wel: alleen de hoogstnodige bezetting.
 
Warenmarkten mogen ook weer volledig open op 1,5 meter. Dit houdt ook in dat de non-food waren weer verkocht mogen worden.
 
Theorie-examens mogelijk
Theorie-examens voor het besturen van een voertuig (auto, boot, vliegtuig) kunnen weer worden afgenomen.
 
Uitvaarten
Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd van 50 naar 100.
 
 www.rijksoverheid.nl/coronavirus 

Bron: Rijksoverheid, dinsdag 20 april 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina