naar Marker Nieuws indexpagina
Negen inzetten ijsreddingsteam Marken: 'Daar doe je het voor!'
Donderdag 11 februari werd geoefend nabij het KNRM station op Marken
 
Het was een druk weekend voor het ijsreddingsteam van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) Marken. Normaal is Sijmon Zondervan schipper van de reddingboot, maar zodra de vorst intreed en de schaatsen uit het vet komen, transformeert zijn reddingstation in een ijsreddingsteam. In dat team werken veiligheidsregio, lokale brandweer en EHBO-ers samen om zo snel mogelijk te plaatste te kunnen zijn bij een incident op het ijs. We spraken hem na een lang weekend dat donderdag al begon en waarin negen inzetten nodig waren.
 
“Het was toch wel weer even geleden dat de meldkamer de ‘inzetprocedure IJsredding op grote Wateren’ had gebruikt. In de aanloop naar het weekend werden de zorgen ook groter en werd er veelvuldig overlegd met alle hulpdiensten. Vooral het grote water rondom Marken had een mooie ijsconditie, maar omdat de voorspelde vorst tegenviel, was de ijsdikte daarentegen minimaal. Ondanks alle waarschuwingen stroomde het ijs toch vol met allerlei verschillende mensen: op de schaats, wandelaars, kiters en ijszeilers, etc. Alles door elkaar. En werden de toegangswegen bijna versperd door de auto’s zodat er zelfs een wegafsluiting kwam vanaf Monnickendam.
 
We zijn in totaal negen keer weggeweest om mensen met serieus letsel te helpen. Normaal gebruiken we daar een quad voor, maar vanwege de dunne ijslaag hebben we twee goede schaatsers van ons team voorzien van een KNRM vestje, de nodige veiligheidsmiddelen en een ijsslee. Want het gebruik van een quad was vanwege de ijsdikte niet te verantwoorden.
 
Toen er een melding kwam van vier personen in een wak in een hoek waar er meer ijs lag, gingen we toch met de quad op pad. En die zakte helaas die door het ijs. Gelukkig konden twee ijsredders doorzetten en constateren dat verdere hulp niet nodig was. Zondagmorgen is de quad geborgen. Het ijsreddingsteam ging ondertussen verder met de laatste schaatsdag. Vier keer rukten ze deze zondag uit voor gecompliceerde breuken. En met alle nieuwsgierige kijkers werd het soms zelfs riskant om het werk uit te voeren. Je moest mensen echt oproepen om zich te verspreiden op het ijs, anders ging je er met z’n allen doorheen!
 
Negen keer valt best mee, maar er zijn natuurlijk ook heel veel mensen met kleine verwondingen, waar wij geen weet van hebben, zelfstandig naar een ziekenhuis gegaan. Daar was het ook druk hoorde ik. Ik ben in ieder geval trots op de club mensen die het deze dagen mogelijk heeft gemaakt om mensen met letsel te helpen. De samenwerking tussen alle betrokken partijen verliep soepel. Iedereen op het eiland loopt hier met een glimlach op het gezicht. Mensen helpen. Daar doe je het voor!”
 
Ook bij Reddingstation Warder was een ijsreddingteam actief. Ook zij beleefden een redelijk rustig weekend met twee acties.
 
       

Bron: KNRM, maandag 15 februari 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina