naar Marker Nieuws indexpagina  /   naar Fotoboek
KNRM & Brandweer Marken oefenen procedure ijsredding
 
Het hele jaar vaart Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) Marken uit voor hulp aan schepen op Gouwzee en Markermeer. Maar niet als er ijs ligt. Dan verandert station Marken, samen met Brandweer Marken, in een reddingsteam voor ijsreddingen. Donderdagmiddag oefenden de vrijwilligers, voor als het (met deze ijskoorts) echt nodig is! Sinds maandag 8 februari is overigens de ijsreddingsprocedure van kracht.
 
Het oefenen werd na een half uur onderbroken met een 'No Play'. Er was een persoon door het ijs gezakt op de Gouwzee nabij Volendam en werd het Marker IJsreddingsteam onder andere opgeroepen. Zie artikel 15154. Rond de klok van vijf werd de oefening vervolgd.

Het ijsreddingsteam wordt aangestuurd door de Alarm Centrale
(AC). Het multidisciplinaire team bestaat uit KNRM'ers en brandweerlieden en wordt zo nodig uitgebreid met EHBO'ers en desnoods een SAR-helikopter. Dit gebeurt allemaal binnen de structuur die Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland met de samenwerkende hulpdiensten heeft uitgewerkt: de inzetprocedure ‘IJsredding op grote Wateren’.
 
De KNRM heeft speciale ijssleeën, lijnen en overlevingspakken. Bovendien heeft KNRM Station Marken een quad speciaal uitgerust voor de reddingen op het ijs. De brandweer heeft voertuigen, ladders en duikteams. Zodra de KNRM vanwege ijs niet meer kan varen, trekken zij de reddingboot op het droge en leggen zij hun spullen in de brandweerwagen. Die rijdt de vrijwilligers bij een incident zo dicht mogelijk naar een slachtoffer, de alarmcentrale vertelt de details en ter plekke gaan de KNRM-ers in overlevingspak (en voor de gelegenheid met spikes onder de laarzen) het ijs op. Volgens een vaste procedure worden de onfortuinlijke schaatsers dan uit het wak of van het ijs gehaald.
 
        

Bron: PepProductions, donderdag 11 februari 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina  /   naar Fotoboek