naar Marker Nieuws indexpagina
Stookt u of uw buren wel eens een houtkachel of open haard?
 
Tijdens de wintermaanden en misschien nog wel meer tijdens deze lock down periode, zitten we er graag warmpjes bij. Daar past voor veel mensen een lekker warm huis bij, bijvoorbeeld door het stoken van een houtkachel. Vooral tijdens de koude donkere wintermaanden. Maar houtkachels en open haarden veroorzaken ook overlast in de buurt. Houtrook geeft vaak geurhinder en veroorzaakt gezondheidsklachten. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je zelf zo min mogelijk overlast veroorzaakt? En, als je last hebt van de rook, hoe ga je daar nu het gesprek over aan met je buren?
 
Hoe veroorzaak je minder geur- en rookoverlast?
Je ziet het niet, maar het is er wel. Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dat veroorzaakt weer luchtvervuiling en kan schade brengen aan jouw gezondheid en die van je buren. Ook wanneer je de rook niet ziet. Daarom geven we je een aantal tips, zodat je de overlast voor je buren en de uitstoot van schadelijke stoffen kunt beperken. Veel daarover lees je ook op de website van Milieucentraal. Type dan het woord ‘stooktips’ in.
  1. Stook hooguit vier uur per dag of laat de open haard of kachel wat vaker uit. Zo blijf je vrienden in de buurt.
  2. Stook alleen droog hout, maar geen geďmpregneerd of geverfd hout.
  3. Leg kleine houtjes bovenop en steek het vuur van bovenaf aan. Dit heet de Zwitserse methode.
  4. Laat je open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer. Bij dit soort weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht rond je huis erg ongezond wordt. Meer daarover lees je op stookwijzer.nu of op de websitepagina ‘stookalert’ van het RIVM.
  5. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open. Hierdoor verbrandt het hout beter en komen er minder schadelijke stoffen vrij. Schuif de luchttoevoer nooit dicht. Hierdoor smoort het vuur en verbrand het niet volledig. Daardoor komen extra veel schadelijke stoffen vrij.
  6. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
  7. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
  8. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.
  9. Laat je schoorsteen minstens een keer per jaar goed vegen.
Hoe bespreek ik houtrook overlast met mijn buren?
Op de website van Milieu Centraal vind je manieren en een stappenplan om met je buren in gesprek te gaan over jouw ervaren overlast. Zo kan je de houtstoker eerst vertellen waar je precies last van hebt. En overleggen wat hij kan doen om de overlast te beperken. Je kan een logboekje bijhouden, wanneer je last hebt. Dat kan helpen bij het oplossen van het probleem én je kunt het nodig hebben als je een officiële klacht indient. Heb je gesprekken gehad maar verbetert er niets? Dan kun je een klacht indienen bij je gemeente of de GGD in jouw regio.
 
Voorkomen luchtverontreiniging
Van alle binnenlandse bronnen van luchtverontreiniging zorgt houtstook bij de mensen thuis naar schatting voor zo’n 9% van de gezondheidsschade. Dit blijkt uit berekeningen voor het Schone Lucht Akkoord. Bij deze berekeningen via de zogenaamde gezondheidsindicator (PDF) is geen rekening gehouden met de vorming van zogenaamde ‘condensables’, anders zou het aandeel hoger zijn. (Bron: www.Infomil.nl van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). De manier waarop mensen stoken speelt een belangrijke rol in de mate van overlast. Wat kan je nou doen om overlast in jouw buurt te bespreken en hoe beperk je zelf de overlast die jij veroorzaakt?
 
Lees meer informatie op: https://www.odijmond.nl/houtrook/
 

Bron: Omgevingsdienst IJmond, vrijdag 8 januari 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina