naar Marker Nieuws indexpagina
De crash van de Short Stirling BK716
Documentaire: Vliegen over polderlijnen (Omroep Flevoland)
Documentaire: Vliegen over polderlijnen, de crash van de Short Stirling
 
Het is een koude voorjaarsnacht in 1943. Boven de Duitse hoofdstad hangt een dik wolkendek. Het zicht is slecht, toch vliegen in de nacht van 29 op 30 maart honderden Britse vliegtuigen over vijandig gebied. En van deze toestellen is de Short Stirling BK716.
 
Het toestel heeft een bombardement op Berlijn achter de rug en vliegt terug naar thuisbasis Downham Market in het Engelse Norfolk. De Stirling zal daar nooit aankomen. Een Duitse nachtjager schiet en raakt het geallieerde toestel. Het Britse vliegtuig is niet meer te redden en stort neer in het IJsselmeer, in wat nu het Markermeer is. Alle zeven bemanningsleden komen om het leven.
 
Berging
In de zomer van 2020 is het Rijk in samenwerking met de gemeente Almere en de provincie Flevoland begonnen met het bergen van dit oorlogsvliegtuig. Na weken van werken in het meer zijn de brokstukken boven water gehaald. Onderzoekers vonden ook menselijke resten in het toestel.
 
In opdracht van de provincie en de gemeente Almere heeft het bedrijf Moondocs een documentaire gemaakt over de berging. Daarin wordt onder meer gesproken met de zus en met de zoon van inzittenden van het gecrashte toestel.
 
 Link naar 'Vliegen over Polderlijnen', met de video van 26 minuten 

Bron: Omroep Flevoland, zaterdag 2 januari 2021

 naar Marker Nieuws indexpagina