naar Marker Nieuws indexpagina
Marken dit jaar natste plek van Nederland
"De teller staat nu op 1002 millimeter", aldus weerman Jan Visser
Meer dan meter regen maakt Marken dit jaar natste plek van Nederland.
 
Met de twee centimeter regen die er van maandagochtend (21 december) tot dinsdagochtend (22 december) is gevallen, heeft Marken dit jaar meer dan een meter regen te verwerken gekregen. Daarmee is het één van de natste plekken van Noord-Holland, en van Nederland.
"De teller staat nu op 1002 millimeter", aldus NH-weerman Jan Visser. 
 
Gemiddeld valt er op het eiland jaarlijks zo'n 841 millimeter regen, wat betekent dat er nu al zo'n 160 millimeter meer is gevallen dan 'normaal'. "Maar wat is tegenwoordig nog normaal?", zegt Visser verwijzend naar het veranderende klimaat en de weersomstandigheden. Al in oktober was er op Marken meer regen gevallen dan normaal in een heel jaar.
 
Vaak zijn de Veluwe en Zuid-Limburg - het gebied rond Vaals - de natste plekken van Nederland, maar ook dit jaar 'valt Noord-Holland in de prijzen' als het om regenval gaat. "Dat heeft te maken met het warmere zeewater", licht Visser toe. 
 
Markers die hopen op een droge laatste week van het jaar, komen bovendien bedrogen uit. De komende week zal er nog zo'n 50 millimeter vallen, verwacht de weerman. "Daarmee groeit het nog wel tot 1050 millimeter."
 
Augustus was op Marken met stip de natste maand. Toen viel er bijna twintig centimeter. "Dat waren die zware onweersbuien die elkaar maar bleven opvolgen." Ook in februari, juli en oktober viel er meer dan tien centimeter. "Waarschijnlijk gaat december de vijfde maand worden waarin er meer dan 100 millimeter valt", besluit Visser.

Bron: NH Nieuws, woensdag 23 december 2020

naar Marker Nieuws indexpagina