naar Marker Nieuws indexpagina
Kerk TV op Marken beleefde vijftigste uitzending
 
De Protestantse Gemeente Marken had al vele jaren Kerkradio, maar door het coronavirus werd begin dit jaar ook versneld overgegaan op Kerk TV. De eerste uitzending was op zondag 15 maart vanuit de Grote Kerk aan de Kerkbuurt. Vanmiddag was de registratie van de derde Adventsvesper vanuit de Grote Kerk uitzending nummer vijftig. De uitzendingen werden aanvankelijk uitgezonden via YouTube, wat na twaalf uitzendingen overging naar Kerkdienstgemist.nl.
 
De eerste uitzending verliep niet helemaal vlekkeloos, maar deze ‘hobbels’ werden al snel opgelost door Cees Zeeman (van de Smid). De dag na de eerste uitzending werden de problemen doorgenomen en werd er een Whatsapp groep geformeerd waarin onder andere de voorzitter van de Kerkenraad in deelneemt en uiteraard dominee Huib Klink, onder de naam ‘Test Panel KerkTV’. Tijdens een ‘live’ uitzending kunnen de deelnemers, die thuis meekijken, tijdens een uitzending direct de ‘regie’ bereiken, als er iets niet goed gaat, zoals bijvoorbeeld een microfoon die vergeten is aan te zetten.
 
Klaas Zondervan heeft de installatie (netwerkkabels, stroomvoorzieningen, meubilair gemaakt/aangelegd). Hij heeft zelfs een desktop-pc gedoneerd. Cees Zeeman heeft de 'research en development' gedaan en experimenteren met geleende beveiligingscamera van het scholengemeenschap waar hij werkt. De eerste maanden werden de beelden gemaakt met afgeschreven smartphones.
 
De reden voor het overgaan van YouTube naar Kerkdienstgemist.nl was een ‘rechten’ kwestie. Via Kerkdienstgemist.nl is ook meer mogelijk, zonder dat de stream op ‘stop’ wordt gezet.
 
Van Grote Kerk naar Patmoskerk
De eerste negentien uitzendingen kwamen vanuit de Grote Kerk. Vanaf uitzending nummer twintig werd de Patmoskerk de ‘vaste’ (ochtend) locatie, omdat daar meer rekening kan worden gehouden met de 1,5 meter afstand regel.
 
Kijkcijfers
De kijkcijfers van Kerk TV zijn niet slecht. Gemiddeld wordt er via ruim 140 computers ‘live’ meegekeken. Gemiddeld kan je 1,5 personen per computer rekenen en kom je op een ‘digitale’ Kerk van ruim 210 personen.
 
De Protestantse Gemeente Marken heeft ‘de stap’ naar Kerk TV ook genomen, om de ouderen zoveel mogelijk betrokken te houden bij de kerkelijke gemeente. Ouderen worden steeds behendiger met digitale middelen als internet, TV en smartphones en anders vragen ze hulp aan kinderen en/of kleinkinderen.
 

Bron: PepProductions, zondag 13 december 2020

naar Marker Nieuws indexpagina