naar Marker Nieuws indexpagina
Boek 'De Laatste Mode'
37 unieke streekdrachten uit alle Nederlandse provincies
De broers Julius en Ramses staan ook in dit boek
 
Recent is het boek ‘De Laatste Mode’ verschenen over streekdrachten in Nederland. Het geeft een uniek overzicht uit een periode waarbij kleding een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven.
 
Belangrijke mededelingen werden via de dorpsomroeper kenbaar gemaakt, persoonlijke nieuwtjes via kleding uitgewisseld. Verliefd, verloofd, getrouwd, beschikbaar of het verlies van dierbaren: bijna alles werd via kleding gecommuniceerd. Stond men er financieel goed voor of was men minder gefortuneerd, het was af te lezen aan het kleedgedrag. Pronken met kleding en sieraden was heel gebruikelijk. In een periode van ± 100 jaar ontwikkelde vrijwel ieder Nederlands dorp of streek een kenmerkende dracht. Het boek geeft een overzicht van een belangrijk onderdeel van Nederlands cultureel erfgoed. Zie onderstaande pdf over Marken/Noord-Holland.
 
Gerard de Ridder, Urk: ‘Dit boek laat zien hoe mooi, bijzonder en origineel de streekdrachten in Nederland zijn geweest en in sommige plaatsen nog steeds zijn. Tegenwoordig komen streekdrachten steeds minder in het dagelijkse straatbeeld voor; in de nabije toekomst zal het niet meer mogelijk zijn plaats- en streekgenoten in dracht uit alle Nederlandse provincies in boekvorm te laten zien. Een dergelijk boek met drachten uit elke Nederlandse provincie is nog niet eerder in druk verschenen’.
 
Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel en http://www.uitgeverijhuys.nl/streekdrachtenboek.html
400 pagina’s
hardcover 30,5 x 21,5 cm
met meer dan 600 foto’s
verkoopprijs € 49,50 (inclusief verzendkosten)
 
 
Pagina 192 t/m 211 uit het boek on pdf

Bron: Uitgeverij Huys, vrijdag 11 december 2020

naar Marker Nieuws indexpagina